Тимофіїв день, Тимофій – напівзимник

У понеділок, 4 лютого, відзначаються іменини Тимофія — в пам'ять про святого Тимофія, учня апостола Павла і першого єпископа Ефеса. Згідно з церковним переказом, у 80 році він прийняв мученицьку смерть від рук язичників. У 4 столітті мощі святого Тимофія було перенесено до Константинополя (Стамбул).

святий апостол Тимофій

У народі Тимофія називали напівзимником, оскільки день поминання вважається серединою зими. «Тимофій збиває ріг зими», — говорили наші предки. Крім того, на честь цього святого на Київській Русі вигадали навіть поняття — тимофіївські морози. Прийнято вважати, що саме з Тимофія починалися люті хуртовини та завірюхи.

Також про морози люди складали безліч приказок: «Тимофіївський мороз півзими з собою уніс»; «Афанасій-мороз морозить ніс, а ти почекай на Тимофія дощі».

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

З цим погодним явищем було пов'язано і кілька прикмет: якщо у мороз «пітніє» скло — це до потепління; якщо по склу біжать візерунки — холод триватиме ще довго. Ще народ дивився на небо: якщо видно сонце — значить, весна буде рання. Зате снігопад на Тимофія обіцяв хороший врожай пшениці.

Всесвітній день боротьби проти раку

4 лютого відзначається Всесвітній день боротьби проти раку (World Cancer Day). Цей захід щорічно організовує Міжнародний протираковий союз (International Union Against Cancer, UICC) з 2005 року. У деяких країнах дата отримала назву Всесвітній день боротьби з раковими захворюваннями.

В цей День небайдужі привертають увагу суспільства до цієї глобальної проблеми, нагадують про те, наскільки небезпечні і поширені зараз онкологічні захворювання.

Варто відзначити, що кожен рік, починаючи з 2008 року, Всесвітній день боротьби проти раку проходить під певною темою. В 2016-2018 роках цей День відзначали під гаслом «Ми можемо. Я можу». Тема 2019 року: «Я є і буду». 4 лютого людям пропонують зробити колективні або індивідуальні заходи з полегшення тягаря раку.

Іменини в цей день

Анастасія, Гаврило, Георгій, Юхим, Іван, Йосип, Леонтій, Макар, Микола, Петро, Тимофій, Яків.