4 лютого відзначається Всесвітній день боротьби проти раку (World Cancer Day). Цей захід щорічно організовує Міжнародний протираковий союз (International Union Against Cancer, UICC) з 2005 року. Також у деяких країнах дата отримала назву Всесвітній день боротьби з раковими захворюваннями.

В цей День небайдужі привертають увагу суспільства до цієї глобальної проблеми, нагадують про те, наскільки небезпечні і поширені зараз онкологічні захворювання.

Рак — це загальне позначення більш ніж 100 хвороб, які можуть вражати будь-яку частину організму. Одним із характерних ознак раку є швидке утворення аномальних клітин, які проростають за межі своїх звичайних кордонів. Цей процес називається метастазом. Метастази є основною причиною смерті від раку.

Проте при виявленні ракової пухлини на ранніх стадіях можливе успішне лікування. Більше того, до 40% випадків захворювання на рак можна запобігти, уникаючи контакту з такими відомими канцерогенами, як тютюновий дим.

Популярні новини зараз
Поміняють та відремонтують: киянам зробили важливе оголошення Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться
Показати ще

Щорічно більшість випадків смерті відбувається від раку легенів, шлунка, печінки, товстої кишки та молочної залози. Третина випадків смерті викликана п'ятьма основними факторами ризику, які пов'язані з поведінкою і харчуванням — це недостатнє вживання в їжу фруктів і овочів, вживання тютюну і алкоголю.

До речі, куріння найбільш значний фактор ризику розвитку раку, який призводить до 22% глобальних випадків смерті від раку і до 71% глобальних випадків смерті від раку легенів. Інфекції, що викликають рак, такі як HBV/HCV і HPV, призводять до 20% випадків смерті від раку в країнах з низьким і середнім рівнем доходу.

Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, променева терапія необхідна приблизно 70% онкологічних хворих. У середньому лише 30% пацієнтів отримують необхідну для підтримки життя променеву терапію.

Варто відзначити, що щорічно, починаючи з 2008 року, Всесвітній день боротьби проти раку проходить під певною темою. В 2016-2018 роках цей День відзначали під гаслом «Ми можемо. Я можу». Тема 2019 року: «Я є і буду». 4 лютого людям пропонують зробити колективні або індивідуальні заходи з полегшення тягаря раку.