Багато людей відчувають себе ніяково і не знають, як себе поводити з тими, хто хворий на рак. Вони намагаються уникати слова "смерть", "рак", "хвороба" і все, що з ним пов'язано.

Британський благодійний фонд Macmillan Cancer Support вирішив провести цікаве розслідування. Він запитав у людей, які раніше хворіли або хворіють на рак їм зараз, як варто з ними спілкуватися. В опитуванні взяли участь 2000 жителів Великобританії. Результати опубліковані на платформі Medium.

Як виявилося, поширені кліше на кшталт "не сумуй" або "ти впораєшся" зовсім не надають їм сил і не надихають, а тільки засмучують. Кращий спосіб висловити підтримку і допомогти – бути максимально відкритим і чесним.

Більшість хворих, що взяли участь в опитуванні, переконані, що, коли хтось говорить про рак, варто використовувати слова в прямому значенні. 64 відсотки нічого не мають нічого проти виразу "помирає від раку". Вони навіть виступають за використання саме цих слів, а не якихось інших.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

42 відсотки опитаних вважають, що вирази "жертва раку" і "герой" недоречні. Вони не надихають, а навпаки – чинять психологічний тиск. Подібні слова немов змушують хворих постійно сподіватися на краще і бути на позитиві.

44 відсотки опитаних розповіли про те, що їм не подобається, коли про людей, померлих від раку кажуть, що вони "програли битву", що "хвороба їх перемогла", "здобула над ними верх", що це була "битва". Люди, які знають про рак не з чуток, відчувають себе жалюгідними і маленькими із-за таких пафосних евфемізмів. Складається враження, що у них справді був шанс на перемогу, але вони ним не скористалися.

Гейл Кідман, яка пережила рак грудей, розповіла:

"Коли ти живеш з раком, це не битва. Це не бій, яке ти можеш виграти або програти. Евфемізми можуть змусити людину думати, що він не справляється, якщо не може відповідати їх пафосу. Через них багато людей соромляться говорити про те, що насправді відчувають".

Macmillan Cancer Support навіть зняв ролик, щоб акцентувати увагу на кліше. Більшість хворих не розуміти фраз "ти такий боєць", "постарайся не сумувати", "залишайся на позитиві", "ти і твоя історія мене надихають".

Хворі розповіли, що вони про це думають:

"Раковим клітинам наплювати, залишаюся я на позитиві чи ні. Вони все одно розмножуються".

"Я просто хочу жити і зовсім не прагну когось надихати".

"Доводиться щодня змушувати себе вставати – це і є вся боротьба".

Багато хворих вважають, що краще чути чорний гумор на свою адресу, ніж слова жалю. Жарти хоча б змушують сміятися. А шкода тільки все погіршує. Краще спробувати вникнути в історію і зрозуміти, що сталося, ніж просто кидати фрази жалості або загальні слова підтримки.

Серед опитаних були і ті люди, яким подобається, що їх називають бійцями. Але їх меншість. Головне в спілкуванні з хворими на рак – говорити максимально відкрито, чесно і просто. Це дійсно їм потрібно.

Важливо пам'ятати, що всі люди думають по-різному. Щоб зрозуміти потреби і бажання хворих, просто треба говорити з ними.

"Знай.uа" вже писав: медики доповнили симптоматику раку горла

А також: вчені навчилися вбивати рак за допомогою того, що є в аптечці у кожного

Нагадаємо: результати експерименту показали, що смертельну хворобу можна розпізнати по запаху