Питання того, як визначити рак, цікавив світову медицину протягом тривалого часу. Вчені провели незвичайний експеримент запаху раку, перший у своєму роді, і результат вразив усіх, про що повідомляє Сlutch.

Головною героїнею експерименту стала Джой Мільн, колишня медсестра. Їй були представлені 10 масок: в 5 дихали пацієнти, хворі на рак, в решту 5 масок — здорові люди. Після того, як вона ретельно обнюхала всі маски, Джой змогла визначити 3 маски з 5, в які дихали хворі люди. Як вона розповіла: "Маски хворих пацієнтів спочатку відрізнялися важким запахом вершків, з нотками дріжджів. Після того як маски трохи провітрилися, від них почало віддавати більш солоним запахом".

Вперше ця здатність проявилася, коли чоловік жінки захворів Паркінсоном (тремтливий параліч). Джой заявляє, що ще за 12 років до того, як хвороба активізувалася, вона відчула різницю в його запаху.

До цього схожі експерименти проводилися лише з собаками. Зокрема, у Флориді (США) у 2004 провели експеримент, під час якого двом собакам дали обнюхати шкіру людей, хворих на меланому. А в Японії в 2011 році вчені перевірили здатність собак відчути запах раку товстого кишечника. Собакам представили зразки калу як здорових, так і хворих пацієнтів, і були здивовані, коли тварини змогли правильно визначити майже всі зразки.

Популярні новини зараз
Закочуйте рукави – ще доведеться попрацювати: кого з українців не відпустять на пенсію у 2024 році Lifecell порадував абонентів: два тижні можна не платити Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп
Показати ще

Тим не менш, зараз поспішно судити про те, чи точними є результати експерименту. Здатність Джой однозначно можна назвати вкрай унікальною, адже нюх собаки багаторазово перевищує людський. Варто відзначити, що каліфорнійські вчені дали просту пораду — якщо у своєму запаху або запаху близьких з'являться які-небудь зміни, то слід негайно звернутися до лікаря.

Нагадаємо, раніше наголошувалося, що український композитор Володимир Бистряков назвав українців ідіотами, тому що "з такою інфраструктурою, яка у нас була, ми сьогодні прийшли до того, що є жебраками. Це просто ганьба".

Як повідомляв портал "Знай.иа": ПриватБанк не втомлюється потрапляти в різні скандали, одним з яких стала розповідь клієнта установи, якому приписали неіснуючий кредит, нараховують на нього відсотки і вимагають повернути навіть після рішення суду.

ТакожЗнай.иа" писав, що вчителям молодших класів нададуть можливість пройти сертифікацію, яка підвищить зарплату і кваліфікацію.