Дослідники Медичного факультету розробили високочутливий аналіз сечі для діагностики і моніторингу раку сечового міхура.

Новий тест включає в себе пошук фрагментів ДНК раку у зразках сечі, повідомляє Cancer Discovery.

"Наше дослідження пропонує новий діагностичний підхід до раку сечового міхура, спрямований на аналіз зразків сечі", — пояснив один і творців і доктор медичних наук Максиміліан Дін (Maximilian Diehn).

Симптоми раку сечового міхура у чоловіків

В даний час найбільш точним методом діагностики раку сечового міхура вважається цистоскопія — інвазивний метод візуалізації сечового міхура і відбору зразків тканин.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Інший метод полягає в пошуку ракових клітин у сечі за допомогою цитологічного тесту. Хоча цей підхід і неінвазивний, але його точність залишає бажати кращого, як вважають дослідники.

В рамках створення нового тесту вчені модифікували молекулярні та біоінформаційні аспекти методу CAPP-Seq. Онкологи проаналізували в загальній складності 67 здорових дорослих і 118 пацієнтів з раком сечового міхура на ранній стадії. Аналізи були зібрані до початку лікування або під час спостереження.

Симптоми сечового міхура

Їх підхід правильно визначив наявність раку сечового міхура у 83 % пацієнтів з раком сечового міхура на ранній стадії, в порівнянні з 14 % і для клінічно доступних цитологічних аналізів сечі.

За словами розробників, одне з найбільших переваг нового підходу — здатність виявляти рецидиви раку сечового міхура.

"В наших тестових зразках ми змогли виявити рецидив раку сечового міхура в середньому на 2,7 місяці раніше, ніж це можна було зробити за допомогою цистоскопії", — розповів другий автор дослідження Еш Алізаде (Ash Alizadeh).

Завдяки новому підходу медики виявили практично всі випадки рецидивуючого раку сечового міхура, що майже в два рази перевищує чутливість цистоскопії та цитології.

Розробники тесту на рак сечового міхура Максиміліан Дін і Еш Алізаде

"В кінцевому рахунку, наш тест може знадобитися для аналізу слини на рак порожнини рота, спинномозкової рідини на неврологічний рак або мокротиння на рак легенів", — резюмує доктор Дін.

Нагадаємо, професор Фахрі Саатчіоглу і його команда з Університету Осло давно працюють над вивченням клітин раку передміхурової залози.

Як повідомляв портал "Знай.uа", наночастинки з золота виявилися ефективними в якості засобу лікування онкології передміхурової залози.

Також "Знай.uа" писав, що чоловіки, які страждають від запалення кишечника, в п'ять разів частіше хворіють на рак простати.