Перелік простих рекомендацій допоможуть уберегтися від онкологічних захворювань: не паліть, використовуйте сонцезахисні креми, не зловживайте червоним м'ясом, зробіть щеплення від ВПЛ і постарайтеся жити подалі від шкідливих виробництв.

Але існують фактори, що провокують рак, про які знають не всі, повідомляє Live Science.

Ось сім незвичайних способів підвищити ризик розвитку пухлин і онкологічних хвороб:

Гарячий чай

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Згідно з дослідженням 2018 року, вживання надзвичайно гарячого чаю може призвести до раку стравоходу.

Вчені виявили, що люди, які зазвичай п'ють "гарячий чай", а також курять тютюн і надмірно п'ють алкоголь, мають в п'ять разів більший ризик онкології стравоходу.

Сидячий спосіб життя

Фізична активність зменшує ймовірність розвитку деяких найбільш поширених видів раку: легенів, товстої кишки і молочної залози. Дослідники відзначили, що неясно, як саме фізичні вправи знижують ризик розвитку раку у людей, проте це працює.

Високий зріст

Високі люди частіше хворіють на рак, ніж люди низького зросту. Дослідження 2018 року показало, що кожні додаткові 10 сантиметрів збільшують ризик захворювання на 10 %.

Цікаво, що дослідження 2016 року виявило зв'язок між більш довгими ногами і ризиком розвитку раку товстої кишки.

Дим від багаття

За даними дослідження 2018 року, люди, які сидять поруч з багаттям, можуть поглинати через шкіру підвищену кількість хімічних речовин, званих поліциклічними ароматичними вуглеводнями (ПАВ).

Ці хімічні речовини виділяються при спалюванні деревини або деревного вугілля і, як відомо, вважаються канцерогенами.

Рівень ПАВ, які люди вбирають через шкіру, нижче, ніж рівень, якому вони піддаються при вживанні м'яса, приготованого на грилі.

Грудні імплантати

Жінки з певним типом грудного імплантату можуть зіткнутися з підвищеним ризиком розвитку великої клітинної лімфоми. Це рак, який виникає в результаті діяльності клітин імунної системи.

Дослідники підрахували, що на кожні 7000 жінок, яким встановлюють грудні імплантати, припадає 1 жінка, у якої може розвинутися онкологія.

Алкоголь

За оцінками дослідників, 5 % щорічних нових випадків раку в усьому світі і 6 % щорічних смертей від раку безпосередньо пов'язані з вживанням алкоголю. Спиртні напої пов'язані з підвищеним ризиком розвитку пухлин молочної залози, товстої кишки, стравоходу і печінки, а також раку порожнини рота і горла.

Надмірна вага

Дослідження 2017 року показало, що збільшення маси тіла призводить до розвитку дюжини видів раку.

Люди з надмірною вагою або ожирінням в два рази частіше страждають від онкології стравоходу, шлунка, печінки і нирок.

Нагадаємо, вчені з Університету Глазго виявили нову методику комбінованого лікування хронічного лімфоцитарного лейкозу.

Як повідомляв портал "Знай.uа" масштабний огляд 39 досліджень показав, що люди, які живуть в сільській місцевості, рідше виліковуються раку.

Також "Знай.uа" писав, що новий аналіз крові дозволить діагностувати рак всього за десять хвилин.