Британські медики вперше протестували лазерний метод лікування неоперабельної пухлини мозку.

Експериментальну операцію провели в жовтні цього року на чоловікові 36 років, який знаходився у відчайдушній ситуації. Лікарі пророкували йому всього лише рік життя, повідомляє Daily Mail.

У рамках процедури медики ввели в пухлину тонку вузьку трубку, а потім направили через неї лазер, який при температурі 70°C знищив частину ракових клітин.

Дослідження показали, що ця новаторська лазерна терапія збільшує тривалість життя пацієнтів з неоперабельними пухлинами головного мозку майже вдвічі — з 5 до 11 місяців.

Популярні новини зараз
Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії Фанати засудили Могилевську за заохочення доньки: "Не зробили висновків..." Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Вчені також пропонують її в якості альтернативи хіміотерапії або радіотерапії, які можуть призвести до подальшого пошкодження чутливих тканин головного мозку.

Лазерна технологія під назвою Visualase настільки точна, що може лікувати агресивні та важкодоступні пухлини мозку з мінімальними пошкодженнями. Найчастіше пацієнти можуть повернутися додому на наступний день після операції, у порівнянні з десятиденним перебуванням у лікарні після звичайної хірургії.

Під час операції пацієнт отримав загальну анестезію для тригодинної процедури.

Лікарі просверлилили отвір 3 мм у черепі, провели катетер 1,65 мм, а потім направили через нього лазер.

Лікування контролювалося за допомогою технології магнітно-резонансної томографії. Після того, як хірурги обробили область пухлини, катетер був вилучений, а отвір в голові закрили.

"Я прокинувся після операції, відчуваючи себе досить добре, з невеликою штукатуркою на голові замість бинтів і швів, як раніше. На наступний день я повернувся додому, взявши парацетамол, але він мені не знадобився. Через сім днів я повернувся до бігу, а через три тижні брав участь у дуатлоні", — заявляє Пабло Казасбуэнас, на якому вперше протестували цю терапію.

Нагадаємо, вчені на крок ближче до лікування побічних ефектів від хіміотерапії.

Як повідомляв портал "Знай.uа", новий аналіз крові дозволить діагностувати рак всього за десять хвилин.

Також "Знай.uа" писав, що онкологи пропонують лікувати рак молочної залози з допомогою низьких температур.