Онкологи пропонують лікувати рак молочной залози за допомогою низьких температур.

Згідно з результатами дослідження, представленим 28 листопада на щорічній зустрічі Радіологічного товариства Північної Америки (RSNA), лише у одного пацієнта з 180, які пройшли кріоблацію, спостерігався рецидив, повідомляє Science Daily.

Кріоаблація — руйнування ракових клітин шляхом заморожування. Даний метод вже використовується для лікування раку нирок і легень.

Багато хто вважає, що кріоблація — перспективний метод лікування раку молочної залози. Пацієнткам роблять місцеву анестезію. Потім вводять зонд у розріз розміром з горошину на місці розташування опухили. Зонд управляється ультразвуком високого дозволу в поєднанні з зображеннями мамографії.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів
Показати ще

Як тільки зонд встановлено, то в нього вводиться рідкий азот. На початку восьмихвилинного циклу заморожування навколо пухлини утворюється крижана куля, що вбиває рак. Після циклу відтавання використовується ще один восьмихвилинний цикл заморожування, щоб забезпечити повне руйнування ракових клітин.

Процедура займає менше години, і пацієнти зможуть повернутися до нормального життя незабаром після неї.

У рамках дослідження доктор Кеннет Томкович (Kenneth R. Tomkovich) і його колеги з 18 центрів у США вивчали кріоаблацию починаючи з 2014 року. Медики провели кріотерапію жінкам-добровольцям у віці 60 років і старше. Потім пацієнти повинні були відвідувати сеанси мамографії кожен рік протягом п'яти років.

На даний момент у дослідників є трирічні дані про спостереження приблизно за 20 пацієнтами і дворічні контрольні дані по більш ніж 75 пацієнтам.

Процедура була успішно виконана у всіх пацієнтів, і ніяких серйозних побічних ефектів не повідомлялося. Тільки в одного пацієнта спостерігався випадок рецидиву.

Остаточні результати дослідження будуть опубліковані через п'ять років.

Нагадаємо, велике дослідження Онкологічного центру ім. М. Д. Андерсона виявило численні побічні ефекти від пластичних операцій на груди.

Як повідомляв портал "Знай.uа" нідерландські дослідники з Leiden University Medical Centre встановили причину постійних мігрені у чоловіків.

Також "Знай.uа" писав, що високий рівень антимюллерового гормону у жінок призводить до розвитку раку молочної залози.