Самодіагностика грудей дуже важлива для жінки. Щоб технічно правильно її зробити, проконсультуйтеся зі своїм гінекологом. Частота процесу — бажано не рідше одного разу на тиждень. Процес займає не більше 2 хвилин, але може врятувати ваше здоров'я і життя.

Жінка, яка піклується про своє здоров'я, повинна звертати увагу на всі зміни в грудях, починаючи від форми і закінчуючи виділеннями і висипом. Повідомляє Clutch.

Ми розповімо, які симптоми можуть вказувати на рак грудей.

Перший дзвіночок при самообстеженні

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Сторонні новоутворення в грудях не завжди є передвісником онкології. Але якщо при самообстеженні виявлені будь-які затвердіння і ущільнення, м'якого або твердого характеру, груди потрібно показати спеціалісту.

Соски

Хворобливі відчуття в сосках навіть при легкому натисканні повинні викликати настороженість у жінки. А якщо сюди додати зміну їх форми, наприклад, утягнутість і є виділення — прозорі, жовтуваті або кров'янисті, то візит до лікаря відкладати не варто.

Зверніть увагу на молочні залози і лімфовузли

Молочні залози не повинні бути асиметричними безпричинно. Зміна їх форми може свідчити про зародження новоутворень. Також не забувайте обстежити пахвові лімфовузли. Їх збільшення і щільність — це патологія.

Ранки і набряки

Шкіра грудей повинна бути чистою, без виразок і висипу. При наявності ран, які довго не загоюються візит до лікаря відкладати не можна. Поява набряку грудей без видимих причин має насторожити жінку. Однак, такий стан можливо в період місячних.

Колір і фактура грудях

Як тільки груди втрачають свою форму і текстуру, стає зморщеною або грубою, а також змінює відтінок — записуйтеся на прийом до мамолога. Але в даному випадку відтягувати візит не можна, кожна хвилина на рахунку.

Відзначимо, 20 жовтня — Всеукраїнський день боротьби з раком молочної залози. У Києві з 20 жовтня по 2 листопада у жінок буде можливість пройти ультразвукове обстеження і перевірку на мамографі, а також отримати консультацію у фахівців. Київський консультативно-діагностичний центр знаходиться на вулиці Кондратюка, 6.

Нагадаємо, медики з Австралії обіцяють повністю викорінити рак шийки матки до 2035 року.

Як повідомляв портал "Знай.uа", ці речі виявилися несподіваними провокаторами раку.

Також "Знай.uа" писав, грудне вигодовування збільшує ймовірність виникнення раку молочної залози на 3 %.