Нові дослідження виявили зв'язок між ожирінням і ризиком розвитку рака товстої кишки та інших онкологічних захворювань, пов'язаних з шлунково-кишковим трактом.

У недавно опублікованій статті "Гастроентерологія і гепатологія" професор Стівен Херстинг (Stephen Hursting) з Університету Північної Кароліни разом з колегами представив відповідні висновки, а також запропонував способи профілактики, пише MedicalXpress.

"Ожиріння виявилося основним фактором ризику розвитку декількох видів раку шлунково-кишкового тракту", — заявив доктор Херстинг.

Медики провели метааналіз клінічних досліджень, в яких вивчався вплив дієти та інших факторів на профілактику раку шлунково-кишкового тракту, а також вплив фізичної активності, дієти і хірургічних операцій по зниженню ваги на смертність.

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову
Показати ще

Дослідники повідомили, що зміна дієтичних звичок ніяк не відбивається на довгостроковому ризику виникнення колоректального раку, але призводить до зниження захворюваності раком підшлункової залози серед жінок з надмірною вагою або ожирінням.

Також медики проаналізували дослідження баріатричної хірургії, яка часто призводить до швидкої втрати маси тіла і змін у біологічних маркерах ризику розвитку раку у осіб, які страждають від важких випадків ожиріння. Висновки такі: хірургічна операція зі зниження ваги зменшує ймовірність розвитку пухлин шлунково-кишкового тракту: стравохід, підшлункову залозу і рак печінки.

"В даний час наша лабораторія вивчає механізми, пов'язані з протираковими ефектами баріатричної хірургії. Ми намагаємося скласти комплекс дієтичних і фізичних вправ або фармакологічних втручань, які зможуть повторити переваги баріатричної хірургії без необхідності проводити операцію", —заявив професор.

Аналіз дослідження також показав, що скорочення щоденної норми калорій і фізичні навантаження продемонстрували переваги як під час, так і після лікування для пацієнтів з раковими захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Фізична активність знижує ризик смерті від колоректального раку майже вдвічі.

Як стверджують експерти, ожиріння сприяє розвитку 13 різних видів раку і займає друге місце після куріння у списку захворювань, що призводять до формування онкологічних захворювань.

Нагадаємо, нестача вуглеводів в раціоні призводить до порушень в роботі шлунково-кишкового тракту.

Як повідомляв портал "Знай.uа", ось 7 причин полюбити риб'ячий жир.

Також "Знай.uа" писав для чого потрібен вітамін B12.