Начальник Генерального штабу ЗСУ Віктор Муженко, суддя-племінник нардепа Сергія Ківалова Сергій Могил та інші топ-чиновники масово приватизують службові квартири в елітних столичних житлових комплексах.

Про це розповідають в сюжеті програми "Наші гроші з Денисом Бігусом".

Як підкреслюють автори сюжету Максим Опанасенка та Марія Землянська, державні органи отримують від забудовників чи купують квартири для того, щоб їхні співробітники, які не мають власного житла, могли користуватися ними.

Доки службовець перебуває на своєму посту, він з родиною може проживати в такому помешканні. Після звільнення з посади, житло може переходити наступнику.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Відповідно даних КМДА, у столиці за останні чотири роки обліковувалося близько 2 500 службових квартир. Однак, як з’ясували журналісти телепрограми, частина з службових квартир столиці за цей час була виведена з цього статусу і перейшла у приватну власність.

А це квартири в елітних новобудовах, де можна знайти найдорожчі в столиці апартаменти. Крім того, як з'ясувалося, частина з приватизованих квартир взагалі була продана після приватизації.

Суддя Конституційного суду Олександр Касмінін – останній призначений екс-президентом Віктором Януковичем на таку посаду. У грудні 2013го Касмініну надали в користування службову квартиру в одному з найдорожчих житлових комплексів Києва - "Панорамі на Печерську" - площею у понад 150 квадратних метрів.

А вже за рік суддя став повноправним власником помешкання, вартістю близько п'яти мільйонів гривень.

При цьому родина судді явно не з тих, що потребує фінансової допомоги від держави. За 2017 рік доходи судді склали мільйон гривень. Його дружина – Анфіса – тоді ж отримала три мільйони гривень в якості дивідендів. Також родина має нерухомість в Полтаві.

У цьому ж житловому комплексі - "Панорама на Печерську" - в службові квартири заселились начальник Генерального штабу ЗСУ Віктор Муженко та екс-суддя Тамара Грищенко. Пізніше ці апартаменти також відійшли у приватну власність.

Апартаменти Муженку надали в користування у 2013-му. А в травні 2015-го квартиру приватизувала дружина Муженка Наталя.

Екс-суддя Тамара Грищенко також стала власницею квартири. До того ж приватизувати вона її зуміла лише через два роки після відставки (!) з посади судді.

Також у її власності є земельні ділянки та інша нерухомість під Києвом.

Скористався можливістю приватизувати службову квартиру в дорогому ЖК на бульварі Дружби народів і екс-суддя Вищого господарського суду Сергій Могил. Зараз він знову намагається потрапити на посаду до Верховного суду.

На співбесіді Могил заявив, що на той момент його родина потребувала поліпшення житлових умов. Приватизовану службову квартиру давно продали, замість неї придбали в центрі Києва на бульварі Лесі Українки. Крім квартири площею 180 кв.м. родина Могилів володіє трьома елітними автомобілями та має чималі суми заощаджень.

В ЖК на Дружби народів квартири також приватизували колишні колеги Сергія Могила по Вищому господарському суду – Галина Прокопанич та Михайло Запорощенко. Прокопанич взагалі не користується цим житлом, а мешкає в елітних Гореничах під Києвом. На її доньку, що нині перебуває в Канаді, тут оформлено цілий котедж. Також донька володіє дорогою квартирою в столичному Голосійвському районі.

Запорощенко також не використовує приватизоване житло. Бо ще у 2015 році суддя перестав виходити на роботу. Згодом стало відомо, що він перебуває у Москві, потім – в окупованому Криму.

Офіційно звільнений з посади два роки тому в 2017-му. Де наразі Запорощенко перебуває, дізнатися журналістам не вдалося. Приватизована квартира зараз записана на сина Запорощенка.

Службову квартиру у одному з "найзеленіших" житлових комплексів столиці – "Кришталеві джерела", що знаходяться біля відомого паркового комплексу "Феофанія" - приватизував і нинішній заступник начальника слідчого управління київської поліції Едуард Соловйов.

На своєму посту він віднедавна. Раніше Соловйов працював в Управлінні боротьбі з організованою злочинністю в Донецькій області. У декларації слідчого – каблучки з діамантами, золото, колекція монет і чимало готівки - 106 000 доларів, 30 000 євро, 6 000 франків. З авто – Мерседес Е200 та Сітроен ДС5. А дружина володіє бізнесом - аптеками, об’єднаними у ТОВ "Салюс-Фарм".

Однак не заважаючи на те, що родина не бідує, в користування їм виділили службове житло у вищезгаданому ЖК, яку вони також згодом успішно приватизували.

Нагадаємо, експерти розповіли, що буде з цінами на квартири в Україні після виборів.

Як повідомляв портал Знай.ua, українцям пояснили, як працюватиме новий закон про кредитування житла.

Також Знай.ua писав про те, що українці платитимуть новий "космічний" податок в 2019.