Сьогодні у столиці на продаж виставлено десятки тисяч квартри, однак знайти покупця не так просто. А все через ціни.

На ринку нерухомості, пропозиція квартир на первинному ринку в сегментах "економ" і "комфорт" в два рази перевищує попит. На вторинному ринку розрив між пропозицією і попитом ще масштабніший.

Покупці сьогодні переорієнтовуються на новобудови, - пише "businessua.com".

Ціна питання

Через значний дисбаланс попиту і пропозиції старі квартири продовжують дешевшати. Найбільше серед житла, яке ввели в експлуатацію до 2000 року.

А от в новобудовах ціни продовжують рости. Так, за квадратний метр вартість від початку 2018 року зросла на 1,1% — майже до $800.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Гнучка вартість

На вторинному ринку строк продажу квартири залежить від адекватності цінових очікувань продавця і його готовності до торгу. Незговірливі власники можуть чекати покупців роками, щоб потім прибрати свою пропозицію до кращих часів.

Тим, хто хоче продати квартиру скоріше, покупці можуть диктувати свої умови. Як відзначають ріелтори, навіть при продажу ходових квартир з хорошим ремонтом власникам доводиться скидати до 5%. Якщо житло не в найкращому стані або його хочуть продати терміново, щасливим покупцям вдається сторгувати до 20%.

Підбираючи житло на первинному ринку, також варто побоюватися демпінгових цін, які, як правило, красномовно натякають на проблеми з проектом.

Вартість житла на первинному ринку традиційно залежить від стадії готовності об’єкта. Найнижча ціна буде на стадії початку будівництва, найвища - перед введенням в експлуатацію. Також ціна росте в залежності, як швидко розкуповують квартири.

Потрібно розуміти, що забудовники не можуть продавати квартири нижче від собівартості, яка, за даними Мінрегіонбуду, станом на 1 січня 2018 року в Києві склала близько 13 тис. грн.

До цієї суми варто додати витрати на організацію роботи відділу продажів, рекламу, придбання земельної ділянки та ін.


Купувати чи вичікувати

За словами експертів, нерухомість у гривневому еквіваленті продовжить рости, а от в доларовому - можливе зниження.

Ще один фактор ризику для покупців нерухомості пов’язаний з майбутніми президентськими і парламентськими виборами в Україні і можливою зміною влади. З'являються нові гравці на ринку, можливе також скорочення старих. Часто це призводить до затримки введення в експлуатацію житла, а також видача дозволів тощо. Не виключено, що будівництво на якийсь часп може зупинитися.

Фахфвці радять купувати квартру на завершальній стадії будівництва. Щодо продажу, то саме зараз найвигідніше продавати житло в радянських будинках. Ціни на них дедалі лише падатимуть.

Нагадаємо, українців попередили про активізацію квартирни аферистів. Як їх вичилслити та не дати вас обвести навколо пальця.

Як повідомляв портал Знай.ua, українцям пояснили нюанси на новий закон про кредит на житло.

Також Знай.ua писав про те, що арабський фонд купить відомий український завод.

Дивіться: Покупка житла. Ризики та переваги попереднього договору