Нещодавно Міністерство охорони здоров'я України затвердило новий перелік препаратів програми "Доступні ліки". Новий список діє вже з 1 лютого. Загальна кількість ліків, які можна отримати безкоштовно, становить 258 препаратів.

Тоді, коли така програма лише стартувала, у списку ліків було 153 торгові назви препаратів. Із них безкоштовно можна було отримати 23. Тобто за час роботи програми вибір для пацієнтів збільшився більше, ніж у 2 рази.

Зараз же безоплатно можна отримати 64 лікарські препарати. Для інших потрібно доплатити невелику суму коштів. Найдешевший препарат, що на 100% відшкодовує держава, коштує 4,76 грн, найдорожчий – 898,22 грн.

Після перегляду переліку препаратів програми "доступних ліків", виробники знизили ціни на 37 торгових найменувань лікарських засобів. Також виробники запевнють, що у наступному півріччі на ринок випустять 39 млн упаковок препаратів для пацієнтів. Із них 16 млн упаковок пацієнти зможуть отримати безкоштовно.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Щоб отримати ліки за програмою, потрібно звернутися до сімейного лікаря і отримати від нього рецепт, потім пацієнт обмінює рецепт на ліки в аптеці з позначкою "Доступні ліки".

Із 1 квітня контрактувати аптечні заклади та відшкодовувати вартість відпущених лікарських засобів у рамках програми буде не управління охорони здоров'я, а безпосередньо один головний оператор бюджетних коштів – Національна служба здоров’я України. Також у квітні в рамках програми має почати роботу електронний рецепт.

Нагадаємо, що Уляна Супрун розповіла про всі “покращення” медицини в 2019 році: українці хапаються за голову.

Також, як повідомляв "Знай.ua", "чорні хірурги" назвали вартість людських органів: найдорожчі печінка та рогівка.

Крім того, "Знай.ua" писав про те, що звільнення України від представників нинішньої влади почнеться з вигнання тимчасово виконуючою обов'язки глави Міністерства охорони здоров'я Уляни Супрун.