Історія свята

У церковному календарі відзначають день пам'яті преподобного Феодора Студита ігумена. Він народився в Константинополі в 758 році і отримав гарну освіту в різних сферах. У 796 році його заслали в ув'язнення через ревне слідування церковним правилам, а також за те, що викрив беззаконня імператора Костянтина VI Багрянородного. Але перед зсиланням, його піддали жорстоким мукам. Коли панувала імператриця Ірина, преподобного повернули із заслання і дали в управління запустівший Студійський монастир. До речі, в цьому ж монастирі знаходяться його мощі. Також преподобний написав дуже багато душекорисних книг.

Традиції свята

Також цей день називали гороховими, тому що гадали про погоду на горосі, а іменинники варили і їли горохову кашу, щоб боби дали їм сили на весь рік. Люди вірили, що вони стануть стійкими і міцними, як горох. А якщо сухий горох з дзвоном котився по блюду, значить будуть сильні морози, якщо шум не видавав, то тихі снігопади.

Святому Феодору наші предки молилися, щоб він позбавив від болю в шлунку і в грудях. Також вважалося, що яким був цей день, такою буде й весна. Ще сьогодні намагалися погодувати пташок, особливо синиць, щоб заробити більше грошей, при цьому говорили: «Собі клюйте, мені грошима плюйте».

Популярні новини зараз
Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет" Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись
Показати ще

Але головним в цей день було те, що могли повернутися до близьких родичі з потойбічного світу, та найбільше вони нудьгували за тими, хто давно про них не згадував. Саме тому проводили багато-багато обрядів для заспокоєння їх душ.

Нагадаємо, стало відомо, скільки українці будуть відпочивати на вихідних на Великдень. Нам світять справжні канікули. У Кабміні затвердили великодні вихідні. Зокрема, повідомляється, що в 2019 році українцям радять зробити 5 вихідних.

Як повідомляв Знай.ua, ось чому не варто ділитися планами на майбутнє. Бог допомагає знайти вірне рішення і шлях в житті.

Знай.ua повідомляв, в Дніпрі дівчина випадково відгуляла весілля з самою собою.

8 февраля — Федір Поминальник