У неділю, 11 лютого, відзначається народне свято Лаврентіїв день (за старим стилем – 29 січня). Для православних вірян це дата вшанування пам'яті преподобного Лаврентія Печерського, єпископа. Детально про заборони і прикмети свята дізнайтеся далі в статті.

Лаврентіїв день 11 лютого: головні заборони свята

В цей день християни молилися Лаврентію Печерському, щоб вилікувати очні захворювання. Вважалося, що преподобний Лаврентій може поліпшити зір і зцілити від сліпоти.

преподобний Лаврентій Печерський

У народі це свято здавна називалося днем відьом. Прийнято вірити, що вони виходять у цей день спеціально для того, щоб зіпсувати і зробити безплідною землю на полі та городі, заразити хворобами дерева і кущі та навести порчу на їх господаря. Для цієї справи відьми роблять заломи на сухій траві. Зрізати такий залом категорично заборонено, інакше можна накликати на себе важкі хвороби або навіть смерть.

Щоб зберегти в цілості свої земельні наділи і близьких людей від дій злих відьом, селяни за напрямом чотирьох частин світу встромляли в полі чортополох. Нечиста сила дуже не любить цю рослину і щосили намагається обійти його стороною. Таким чином можна врятуватися від неї.

Популярні новини зараз
ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково Пропонують тарифи, які неможливо знайти: абоненти Київстару отримують дивні пропозиції Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Якщо у відьми все-таки вийшло залишити неприємний «подарунок», то прибирати його потрібно дуже акуратно і з особливими пересторогами. Краще всього з цим справляються цілющі знахарі, у яких є величезний досвід за плечима.

Про цю дату на Київській Русі говорили: «Лаврентіїв день то січнем потягне, то березнем потягне»; «І теплом приголубить, і морозом вдарить». Такі приказки яскраво характеризують мінливу погоду лютого.

Крім того, на Лаврентія наші пращури спостерігали за місяцем: якщо він зростав — погода цього дня простоїть всю першу половину наступного місяця; якщо ж дата випадала на новий місяць — така погода буде другу половину місяця. Також вважали, що червоний місяць – до сильного вітру. При цьому виходити на вулицю вночі не рекомендується.