За останні 5 років міграція набула таких масштабів, що більшість експертів б'ють на сполох: працездатне населення України з кожним роком скорочується. І причина, як виявилося, не тільки у грошах.

За даними соціологічних опитувань польських агенцій із працевлаштування, 8 із 10 наших земляків вирушають за кордон з метою із часом відкрити власний бізнес. Виявилося, що аж 80 % опитаних назвали головною метою переїзду не заробітки, а бажання змінити країну проживання.

Робота у Польщі
Робота у Польщі

Крім того, українці охоче приїжджають до Польщі, бо це країна з більш високим рівнем життя, кращими перспективами, можливостями розвитку в багатьох сферах.

Робота у Польщі
Робота у Польщі

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Українці та поляки близькі культурно, тому мігранти з України обирають саме Польщу, бо добре тут себе почувають. Для польської економіки така трудова міграція є вигідною, особливо в умовах конкуренції за кадри з України з Чехією, Словаччиною, Угорщиною та Німеччиною.

Головна мотивація

Робота у Польщі
Робота у Польщі

80% респондентів назвали "змінити своє життя, змінивши країну проживання". Цікаво, що тільки 7 % назвали причиною переїзду відсутність роботи в Україні та низькі зарплати.

При цьому 5% опитаних переїхали в Польщу для розв’язання фінансових проблем. Інші 5% стверджують, що переїхали з політичних міркувань – нестабільну економічну та соціальну ситуацію в країні. Багато українців не хочуть будувати своє життя, інвестувати сили та гроші в країну, яка не дає відчуття безпеки.

Робота у Польщі
Робота у Польщі

33% опитаних зазначають, що вирішальним при виборі місця роботи є фіксована місячна заробітна плата. 29 % виберуть того роботодавця, який пропонує найбільшу годинну ставку, 16 % мають інше бачення та зазначають, що найголовніше для них – це гарні відносини з роботодавцем, ще 27 % хочуть постійного місця роботи, а не сезонний підробіток.

Робота у Польщі
Робота у Польщі

20 % опитаних назвали можливість працевлаштування для сім’ї приводом залишитись у Польщі. 14 % – надання освіти для себе і родини, 10 % – забезпечення місцем проживання. Тільки 6 % опитаних заявили, що не збираються залишатися в Польщі назавжди.

Власний бізнес

Робота у Польщі
Робота у Польщі

Частина українців, що приїжджають до Польщі, планують у майбутньому відкрити тут невеликий власний бізнес – кав’ярня, ресторан. Тобто, з України часто їдуть найбільш рішучі, завзяті громадяни, які вже мали справу з бізнесом на батьківщині або ж займалися іншою прибутковою діяльністю. Замість того, щоб вкладати сили, час і гроші у розвиток бізнесу в Україні, підприємці часто приймають рішення переїхати до Польщі й тут використати свій потенціал.

Легальна робота у Польщі
Легальна робота у Польщі

У 2017 році українці є власниками вже понад 3 тис. бізнесів. 42 громадянина України веде свою діяльність у рамках громадянського товариства (spółka cywilna), повідомляє Міністерство підприємництва та технологій.

Легальна робота у Польщі
Легальна робота у Польщі

Більшість українців займаються бізнесом у транспортній сфері та сфері страхування. З кожним роком стає все більше тих, хто відкриває бізнес у гастрономічній сфері.

Дивіться: скільки заробляють українці у Польщі?

Нагадаємо, експерти порівняли зарплати українців та поляків.

Як повідомляв "Знай.ua", новий керівник "Укрзалізниці" Євген Кравцов вимагає мільйонні компенсації від держави. Також "Знай.ua" писав, оприлюднено нові ціни на продукти, транспорт та ліки.