Оголошеннями "Робота у Польщі" досі рясніє мережа, їх клеять на стовпах і роздають у буклетах на вулиці. Хоча влада пообіцяла підняти мінімальні зарплати, але 4173 грн, закладених Мінфіном на 2019 рік, зовсім не тішать земляків. Тому й не зупиняється міграція. Ми вирішили розібратися, що ж такого пропонує сусідня держава?

Що таке зарплата брутто та зарплата нетто в Польщі?

Легальна робота у Польщі
Легальна робота у Польщі

Головні поняття, котрі треба знати кожному. Зарплата брутто в Польщіце сума заробітної плати працівника без урахування податку.

Зарплата нетто в Польщі – це сума, яку працівник отримує після вирахування всіх внесків та податків із зарплати брутто. Фактично, зарплата нетто складає 73% від з/п брутто. Решта 27% надходить в казну Польщі.

Популярні новини зараз
Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову
Показати ще

Як самостійно порахувати?

Легальна робота у Польщі
Легальна робота у Польщі

пенсійне страхування – 9,76 % від з/п брутто;

страхування від нещасних випадків – 1,8% від з/п брутто;

рентне страхування (на випадок пенсії по інвалідності) – 6,5% від з/п брутто;

страховий внесок у Фонд зайнятості (FP) – 2,45% від з/п брутто;

страховий внесок у Фонд гарантування винагород працівникам (FGŚP) – 0,1% від з/п брутто.

Легальна робота у Польщі
Легальна робота у Польщі

Мінімальна заробітна плата в Польщі у 2019

Легальна робота у Польщі
Легальна робота у Польщі

Минулого року середня ставка коливалася у межах була 2 100 злотих брутто/місяць, а вже з січня - 2 250 злотих брутто/місяць (+ 150 злотих). Забравши суму податків, чистими отримують 1 634 злотих нетто/місяць, тобто на 104 злотих більше, ніж минулого року.

Дивіться: Чому українці їдуть отримувати освіту до Польщі

Погодинна ставка в 2019 році в Польщі

Легальна робота у Польщі
Легальна робота у Польщі

На підставі головного документу країни - Umowa o prace, мінімальна зарплата за одну годину роботи у 2019 становить 14,70 злотих брутто/год, а з вирахуванням податків - 12 злотих нетто/год.

Працювати дозволено не більше 168 годин на місяць, а всі понаднормові години, робота в нічну зміну, робота у вихідні або святкові дні оплачуються за більш високим тарифом.

Легальна робота у Польщі
Легальна робота у Польщі

До речі, Національна інспекція праці у Польщі жорстко контролює дотримання правил виплати заробітної платні серед роботодавців. Відтак, через несплату працівнику мінімальної ставки роботодавцю може загрожувати штраф в розмірі від 1 до 30 тисяч злотих.

Легальна робота у Польщі
Легальна робота у Польщі

Окрім ставки працівникам передбачені пільги та надбавки, яких на жаль практично не зустрінеш в Україні:

Доплата за роботу в нічні години в Польщі у 2019 році

Легальна робота у Польщі
Легальна робота у Польщі

Робота вночі (тобто у проміжку між 22:00 і 7:00 год) - це ще 20 % від денної погодинної ставки, якщо мінімальна денна погодинна ставка становить 14,70 злотих, то це означає, що працівник має додатково отримувати по 2,94 злотих за кожну годину роботи вночі. Мінімальна погодинна ставка за роботу в нічні години у Польщі в 2019 році складає 17,64 злотих брутто.

Мінімальна зарплата за неповний робочий день у Польщі в 2019 році

Легальна робота у Польщі
Легальна робота у Польщі

У випадку неповної зайнятості, коли працівник працює неповний робочий день (половина робочого дня, 1/4 тощо), то його мінімальна заробітна плата буде пропорційна кількості відпрацьованих годин.

Так, наприклад, якщо працівник працює на півставки, тобто половину робочого дня, то його мінімальною зарплатнею у 2019 році може бути відповідно половина мінімальної місячної зарплати, а саме 1 125 злотих брутто (817 злотих нетто).

Дивіться: Робота в Польщі. На що звернути увагу при пошуку вакансій і працевлаштуванні

Дивіться: головні причини міграції до Польщі

Нагадаємо, Зеленський запустить новий проект для заробітчан.

Як повідомляв "Знай.ua", стало відомо, скільки вакансій пропонує Україна. Також "Знай.ua" писав, дружина загиблого мера Гданська знайшла його вбивць.