Керівник Інституту цивільних свобод Галина Третьякова розповіла про три индексації пенсій, і кого з пенсіонерів вони торкнуться в першу чергу, чого очікувати від змін і як будуть розраховувати виплати. Так, за словами експерта, кошти на всі три індексації були передбачені державним бюджетом України, оскільки розраховані Міністерством Фінансів. Тому ставиться до цього як до подвигу або перемогу не варто – це передбачувані зміни, які давно пора було зробити. Свою думку експерт розповіла журналістам на телеканалі ZIK.

Експерт підкреслила, що в жовтні 2017 року вперше за багато років було проведено оновлення пенсій за так званою справедливою формулою.

«Справедлива формула передбачала залежність пенсії кожного від того, який вона має страховий стаж і яка вага заробітної плати кожної людини під час його трудової діяльності до середньої заробітної плати по країні у відповідних періодах. Тепер ця формула буде доповнена ще і четвертим коефіцієнтом», – пояснила Галина Третьякова.

Популярні новини зараз
Нові тарифи на газ в Україні: скільки він коштуватиме до квітня 2025 року Встановлення інвалідності буде проходити по новому: які документи готувати для МСЕК На землю чекають удари руйнівної магнітної бурі: нагряне вже ось-ось Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт
Показати ще

Вона зауважила, що така індексація зачепить більшість, але не всіх пенсіонерів. Так, з майже 11,5 мільйонів пенсіонерів, перерахунок зароблять близько 10-ти мільйонів.

«Так звані молоді пенсіонери, які виходили на відпочинок до 1 січня 2018 року, отримували пенсію за коефіцієнтом 1,35. А тому їм проведуть індексацію тільки тоді, коли їх реальна вартість буде більш-менш на рівні з усіма.

У цьому році передбачено ще три різного роду індексації. Зокрема з 1 січня змінилась мінімальна заробітна плата, і ті, хто отримують 40% від мінімальної заробітної плати – так звану соціальну пенсію, вже мають підвищення. З 1 липня зросте прожитковий мінімум для непрацездатних осіб, і це буде стосуватися тих, у кого мінімальна і максимальна пенсії. Таке ж підвищення відбудеться з 1 грудня. Всі ці індексації закладено у державний бюджет, гроші під це розраховував Мінфін, а тому це не чийсь подвиг або перемога», – наголосила Галина Третьякова.

Нагадаємо, раніше ми писали, що в Україні знайшли найгнучкішу бабусю – вона приділяє розтяжці по кілька годин на день. Бери приклад, молодь.

Також ми повідомляли, що пенсіонерам пообіцяли тисячу в одні руки, але на всіх не вистачить.

Як повідомляв портал Знай.uа в уряді повідомили про зміни у нарахуванні пенсій.

Знай.uа писав про те, що українцям озвучили ціну за їхній голос на виборах преидента 2019.