Наша національна валюта продовжує зміцнюватися: за минулий тиждень долар встиг впасти в ціні на 78 копійок. Після невеликого зміцнення у вихідні валюта продовжила падіння ще на шість копійок — як на продажу, так і покупці. У результаті її курс на міжбанку склав 27,06 і 27,11 грн, а Нацбанк встановив офіційний курс гривні на рівні 26,9 грн за долар, пише Сегодня.

Зниження курсу долара в НБУ пояснюють надлишком долара на ринку і підвищеним попитом іноземних інвесторів на державні цінні папери. Так, тільки за січень українці купили $563 млн, а продали $667 млн. З поясненнями регулятора згоден і керівник секретаріату Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський.

"Зміцнення нац­­валюти пов'язано в першу чергу з активним розміщенням українським Мінфіном різних за терміном і валют ОВДП з дуже високим рівнем прибутковості, а також зростанням експортних надходжень", - розповів Забловський.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Зазначив, що позитивну роль у цьому процесі відіграла також лібералізація валютного законодавства з набранням чинності з 7 лютого закону "Про валюту і валютні операції".

У той же час думки експертів на рахунок поведінки курсу надалі різняться.

"Якщо брати тільки економічні фактори, курс долара продовжить плавне зниження — до кінця лютого він може знизитися ще на 15—20 копійок, до 26,8—26,9", - вважає економіст Іван Нікітченко.

А ось курс євро в Україні, на думку економіста, буде залежати від котирувань в парі євро/долар на міжнародних ринках.

долар
долар

"При продовженні зниження курсу євро у світі невеликому здешевлення долара у нас в Україні курс євро може опуститися до 30 грн/євро", - зазначив експерт.

За його словами все може змінитися в березні:

"Якщо враховувати політичні чинники, до початку березня на ринку цілком можуть бути деякі панічні настрої, пов'язані з виборами. Це будуть останні тижні перед виборами — і як може йти передвиборчий процес, поки важко сказати. Цілком можливо, що кампанія буде "брудною", що позначиться на настрої населення та бізнесу".

Нагадаємо, Трамп обвалив російський рубль одним натяком.

Як повідомляв Знай.uа, ПриватБанк наживається на виборах президента: ЦВК оприлюднила інформацію.

Знай.uа писав, найтупіше злочин року: горе-грабіжники забігли з нажитим добром прямо в ділянку.