Практично кожен бухгалтер та пересічний українець, котрий регулярно сплачує за комуналку, знає, що потрібні не тільки гроші, а й обов'язкові реквізити одержувача.

До них відносять: назва та ідентифікаційний код, МФО банку, в якому відкрито рахунок одержувача, і, нарешті, власне рахунок. Якщо помилитися в будь-якому з цих реквізитів, то гроші або не будуть перераховані, або зависнуть на деякий час "до з'ясування". Якщо розглянути стандартний документ, виникають питання.

Документ цей збірний, в ньому з волі історії та КМДА зібрані п'ять видів послуг, оплачуваних різним і не пов'язаним між собою організаціям. Три з цих організацій - "Київкомунсервіс" (одна послуга), "Київводоканал" (друга послуга) і "Київтеплоенерго" (третя і четверта послуги) - позначені в нижній частині рахунку. Реквізити по ним в наявності, відносиш платіжку в будь-який банк, оплачуєш комісію і відправляєш гроші.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Незважаючи на те, що в окремому рядку рахунку "Утримання будинків та прибудинкових територій" (УБПТ) виконавцем п'ятої послуги числиться якесь КП "Керуюча компанія N-го району", її реквізити в нижній частині рахунку відсутні, зазначає "Дзеркало тижня".

Експерти зазначають, що з огляду на це потрібно перевірити на предмет корупції переклад комунальних платежів в Києві на фірму "ГЕРЦ".

На думку Михайла Баранцева, підприємця, інженера, заміна київського КП "ГІОЦ" на одеський "ГЕРЦ" з секретністю і відсутністю рахунків не є закінченим доказом корупції. Але питання має бути заданим всім киянам, міській владі, СБУ, НАБУ, Антимонопольному комітету, НБУ, Мінфіну, Мінсоцполітики. Ось низка суперечностей, на котрі потрібно дати відповідь у найближчий час:

1. Яка причина заміни київського комунального підприємства" ГІОЦ "на одеську фірму з дуже дивною репутацією?

2. Хто, як і де проводив вибір, тендери, інформував громадськість?

3. Хто несе відповідальність за грубе порушення форми рахунки на оплату послуг, яким є дворічна відсутність реквізитів одержувача комунальних засобів? Хто несе відповідальність за спричинену цим дискримінацію "класичних" банківських платників і порушення антимонопольного законодавства?

4. Який обсяг платежів, недоотриманих "Керуюча компаніям" Києва в січні через "таємницю" заміни оператора? Який в них обсяг платежів від субсидіантів, які потрапили до групи ризику? Адже формальна двомісячна недоплата = втрати субсидії. Як постраждалим київським субсидіантам не втратити субсидії?

Зразок заяви на отримання субсидії:

5. Який комісійний тариф закладено в послуги "ГЕРЦ"? І який - в послуги КП "ГІОЦ"? Хто оплачує вартість трансакцій в термінальній мережі?

6. По рахунках яких транзитних суб'єктів переміщалися кошти платників на шляху до районних "Керуючих компаній" за останні два роки - в розрізі способів оплати (через термінали відділень Ощадбанку, термінали платіжних карт, класична банківська оплата), хронології затримок і регіональної приналежності обслуговуючих банків?

Хто має право на субсидію?

7. Які функції і, за великим рахунком, подальша доля КП "ГІОЦ", яке існувало до сих пір на гроші київської громади? Якщо це підприємство дійсно не справлялося з покладеними на нього завданнями і підлягало заміні, то хто це допустив?

8. Хто сертифікував програмне забезпечення фірми "ГЕРЦ", з особливою застереженням на російський слід в його історії? В якому регіоні (країні) розташовуються сервери цієї компанії? Де і як обробляються персональні дані мільйонів киян? Яка вразливість всього цього в умовах гібридної війни? "

Дивіться: підвищення тарифів на газ в Україні

Нагадаємо, пенсіонерка отримала тюремний термін через "незаконну" субсидію.Як повідомляв портал "Знай.ua", українців позбавлять єдиного житла за борги. Також "Знай.ua" писав, що у Києві опалення подорожчало на 60%.