Щороку 24 лютого відзначається слов'янське свято Великий Велесів день, присвячений Велесу Зимовому. У цей період вся природа ще перебуває в сплячці. І тільки самотній Велес Коровін, награючи в свою чарівну дудочку, ходить по містах і селах, не даючи засумувати людям. Злиться Марена-зима на Велеса, наводячи на нього лютий мороз, а на худобу «коров'ячу смерть», але в неї не виходить його здолати.

За традицією селяни в цей день кроплять худобу водою, примовляючи: «Велес, скотий бог! Дай щастя на гладких телушек, на товстих бичків, щоб з двору йшли — грали, а з поля йшли — скакали».

Молоді жінки в цей день п'ють міцний мед, щоб «корови були ласкаві», а потім б'ють своїх чоловіків дошкою для прядіння льону, щоб «воли були слухняні». У той же час в требу потрібно було обов'язково принести коров'яче масло.

Після цього жінки здійснюють обряд орання для відгону «коров'ячої смерті». Для цього вибирається вдова, яка ходить по всім сусідам і сповіщає: «Пора вгамувати лихо коров'яче!». Потім вона просить чоловіків не виходити з хати. Вона з криком б'є в сковороду і виходить з села.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Відразу за нею йдуть інші жінки з мітлами, серпами і дрючками. Головна господиня, скинувши з себе сорочку, вимовляє з шаленством клятву на «коров'ячу смерть». Потім на неї одягають хомут, підвозять соху і запрягають. Із запаленими скіпами тричі орють селище «міжводною» борозною. Жінки йдуть за вдовою на великих мітлах, зроблених з будяка, в одних сорочках і з розпущеним волоссям.

Варто відзначити, що той, хто перейде дорогу ході, буде сильно побитий палицями. І немає різниці, це тварина або людина. Деяких жінки б'ють палицями до смерті, тому що вважають, що в їх образі ховається «коров'яча смерть».

По закінченні ходи відбувався обрядовий бій Велеса і Марени. Під підбадьорливий крик місцевих жителів: «Велес, сшиби ріг з зими!». Завжди в цій сутичці перемагає Велес – він ряджений, одягнений списом збиває «ріг з Марени». Потім починається бенкет, на якому заборонялося ставити на стіл яловичину. Люди співали біля вогнища і танцювали до глибокої ночі.