Власіїв день

У цей день православна церква вшановує пам'ять християнського святого, священномученика Власія Севастійського. Він жив у 3-4 століттях в Малій Азії, служив єпископом у Каппадокії. З дитинства Власій вів благочестивий спосіб життя. Гоніння на християн примусили його сховатися в печері. За переказами, там на Власія оточувало безліч різних звірів, які не чіпали його, а, навпаки, охороняли.

Саме тому у народі святого вважають покровителем домашніх тварин. За іншою версією, християнський Власій у свідомості народу став «спадкоємцем» слов'янського Волоса, зберігача селянської худоби.

Власій Севастійський

У цей день наші пращури годували домашніх тварин найкращим кормом, а також здійснювали спеціальні обряди, щоб вберегти худобу від злих духів. Для цього необхідно закрити усі грубні труби вьюшками або взагалі замазати глиною. Крім того, до святого Власія у свято зверталися з молитвою: «Дай щастя на гладких телушек, на товстих бичків, щоб з двору йшли-грали, з поля йшли-скакали».

Здавна Власіїв день народ відзначав як велике свято. В цей час влаштовували молебни, під час яких освячували короваї з житнього хліба, щоб потім згодувати худобі. Також у цей день заборонялося працювати. Люди вірили, що це допоможе вберегти домашніх тварин від падежу.

Популярні новини зараз
Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

Великий Велесів день

Щороку 24 лютого відзначається слов'янське свято Великий Велесів день, присвячений Велесу Зимовому. Молоді жінки в цей день п'ють міцний мед, щоб «корови були ласкаві», а потім б'ють своїх чоловіків дошкою для прядіння льону, щоб «воли були слухняні». У той же час в требу потрібно було обов'язково принести коров'яче масло.

Після зачину жінки здійснюють обряд для відгону «коров'ячої смерті». Для цього вибирається одна господиня, яка ходить по всім сусідам і сповіщає: «Пора вгамувати зухвалість коров'ячу!». Потім вона просить чоловіків - «не виходити з хати заради біди великої».

Іменини в цей день

Всеволод, Гавриїл, Георгій, Дмитро, Захар, Порфирій.