26 лютого суд нарешті виніс рішення стосовно Олени Зайцевої та Геннадія Дронова у справі резонансної ДТП на Сумській у Харкові. Як розгорталися події від самого початку і до ухвали?

ДТП у Харкові

Увечері 18 жовтня 2017 року центрі Харкова, на перехресті вулиці Сумській і провулка Мечникова, сталася ДТП. Автомобіль Lexus RX350, Який мчав на червоне світло, на швидкості врізався в Volkswagen Touareg, Який рушив на жовтий. Позашляховик, яким керувала Зайцева, відкинуло на тротуар - прямо на групу пішоходів. Одинадцять людей стояли в світлофора і чекали, коли загориться зелене світло.

У мережі з'явилося відео моменту наїзд на пішоходів, Який зафіксували вуличні камери відеоспостереження.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Загинули п'ятеро людей - 46-річна Алла Сокол та її 19-річна донька Анастасія, 27-річний Олександр Євтєєв, 28-річна Ніна Кобісева і 46-річна Наталія Умаєва.

Ще семеро були важко травмовані: 24-річна Діана Берченко, родичка загиблого Олександра Евтеева, померла в лікарні через вісім днів, не приходячи до тями. Тобто результат ДТП - шість загиблих і шість травмованих. Серед постраждалих була вагітна жінка - Жанна Власенко. Щоб врятувати дитину її довелося ввести в стан штучної коми.

Слідство і суд

ДТП у Харкові, судове засідання у справі Зайцевої та Дронова
ДТП у Харкові, судове засідання у справі Зайцевої та Дронова

Слідство порушило справу за ч.3 ст.286 (порушення правил безпеки дорожнього руху, в результаті якого загинули кілька людей) КК України за фактом ДТП.

20 жовтня Київський райсуд Харкова заарештував Зайцеву без можливості внесення застави. Водієві другого автомобіля підозри висунули пізніше, ніж Зайцевої - 6 листопада, два дні потому Дронова також помістили під варту без права внесення застави.

ДТП у Харкові, судове засідання у справі Зайцевої та Дронова
ДТП у Харкові, судове засідання у справі Зайцевої та Дронова

Експерти виявили, що що в крові Зайцевої знайшли наркосодержащие препарати: кодеїн і фенобарбітал, а в сечі - опіати. Адвокат дівчини наполіг на повторній експертизі, оскільки лікар-нарколог відправила на експертизи не покладені 60 мл, а менше.

Повторна експертиза не виявила опіати у фігурантки ДТП. Суд отримав висновок Харківського обласного бюро судово-медичної експертизи, де йшлося про те, що експерти знову не змогли визначити, чи була Зайцева під впливом опіатів в момент аварії.

ДТП у Харкові, судове засідання у справі Зайцевої та Дронова
ДТП у Харкові, судове засідання у справі Зайцевої та Дронова

Щоб прояснити ситуацію, в суд викликали свідка, лікаря-нарколога Олену Федірко, яка виконала першу експертизу. Але виявилося, що вона зникла. Пізніше з'явилася інформація, що вона звільнилася і знаходиться на непідконтрольною території Донбасу.

ДТП у Харкові, судове засідання у справі Зайцевої та Дронова
ДТП у Харкові, судове засідання у справі Зайцевої та Дронова

У січні 2019 року Федірко все-таки з'явилася в суді. За її словами, весь цей час вона перебувала на території Харківської області - після звільнення в квартирі, потім поїхала на дачу. Федірко заявила, що все, що написано в акті огляду Зайцевої, відповідає дійсності.

Зайцева і Дронов визнали провину

Суд над Зайцевою
Суд над Зайцевою

"Я відчуваю свою провину і, звичайно ж, ніколи не сяду за кермо, про це й мови бути не може. Я дійсно щиро каюсь, тому визнаю всі позови і буду намагатися разом зі своєю сім'єю погасити їх у міру можливостей. Я готова відповідати і нести покарання, яке мені призначить суд ", - заявила Зайцева.

"Щиро прошу пробачити мене, адже у мене не було ні найменшого наміру порушувати правила дорожнього руху", - сказав Дронов.

Вирок суду

Суд над Зайцевою
Суд над Зайцевою

Геннадій Дронов: 10 років позбавлення волі, позбавлення права керувати автомобілем на 3 роки. Термін відбування покарання вважатимуть з 8 листопада 2017 року. До вступу вироку в силу йому продовжать запобіжний захід у вигляді утримання під вартою в СІЗО.

Олена Зайцева: 10 років позбавлення волі з позбавленням права керувати автомобілем на 3 роки. Т ермін відбування покарання їй будуть вважати з 18 жовтня 2017 року. До вступу вироку в силу продовжать запобіжний захід у вигляді утримання під вартою в СІЗО.

Суд над Зайцевою
Суд над Зайцевою

Суд також постановив задовольнити цивільні позови і стягнути з Дронова та Зайцевої компенсації. потерпілим. Родичі загиблих просять компенсувати їм моральні збитки - 1 млн грн за кожну смерть. Також цивільні позови подали вижили в ДТП. Вони просять відшкодувати витрати на лікування і реабілітацію, моральну шкоду оцінюють в різні суми - від 100 до 500 тис грн.

Дивіться: По 10 років позбавлення волі: суд оголосив вирок Зайцевій та Дронову

Нагадаємо, Зайцевій винесли вирок.

Як повідомляв "Знай.ua", українському депутату дали три роки в'язниці. Також "Знай.ua" писав, що адвокат Зайцевої шокувала українців неочікуваним рішенням.