З середини лютого в Україні почали падати в ціні овочі "борщового набору". Тепер, на початку березня, ціни на більшість цих овочів опустилися нижче рівня минулого року. Як відзначають аналітики "Інфо-Шувар", на ринку склалася несподівана для більшості продавців ситуація.

"Як мінімум три з п'яти овочевих позицій українського "борщу", станом на 1 березня, пропонованих на ринку дешевше, ніж на початку весни 2018 року. Мова, насамперед, йде про картоплі, моркви і буряках", – відзначили експерти.

Ціни на моркву на оптових ринках просіли на 6%, досягнувши рівня 5-10 грн/кг. Рік тому морква коштувала 8-9 грн/кг. Ціни на буряк складають 4-9,5 грн/кг, а це на 15% дешевше, ніж рік тому. Картопля за останній тиждень лютого подешевшав майже на 20%. Вартість картоплі становить 3-6 грн/кг, а це вже на 20% дешевше, ніж на початку березня 2018 року.

На прикладі минулого року дорожчають лише цибуля та капуста. Так, капуста оптом пропонується по 11,5-13 грн/кг, це майже в 2 рази більше в порівнянні з початку березня 2018 року. При цьому вартість цибулі теж поступово знижується під тиском збільшення обсягів імпорту. Цибулю продають в опті по 10-12,5 грн/кг, тобто в 2,5 рази дорожче, ніж рік тому, і при цьому пропозиція цибулі на ринку продовжує рости.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках
Показати ще

"Велика частина сезону "борщового набору" врожаю 2018 року вже позаду, залишилось приблизно 14-15 тижнів. Але вже в лютому ми помітили, що ситуація на ринку розвивається за сценарієм, який відрізняється від сценарію попереднього року. Якщо в кінці зими- 2018 більшість овочевих позицій "борщу" тільки почали дорожчати, в цьому сезоні ціни на них, навпаки, почали знижуватися. З середини лютого істотне просідання ціни було зафіксовано по картоплі, буряку, моркви та цибулі, при цьому, в останній тиждень зими картоплю і коренеплоди вже коштували дешевше, ніж рік тому. Винятком залишається тільки капуста, незважаючи на рекордно високі ціни, вона продовжує дорожчати. Ціни на цибулю після істотного падіння в другій половині лютого продовжують потроху просідати", - відзначає аналітик Тетяна Гетьман.

Нагадаємо, раніше Максимально корисно: правильне приготування овочів вирахували за їх кольором

Як повідомляв портал "Знай.uа", Вегетаріанські страви, які оцінять навіть м'ясоїди

"Знай.uа" писав, що Шкідлива користь: українцям розповіли, що робити з молодими овочами

Дивіться: які продукти додали в ціні цього року