Вівсянки

У цей день відзначається народне свято Вівсянки (дата за старим стилем – 18 лютого). Цей день присвячений стародавньому міфологічному герою Ярилу – язичницькому слов'янському богу сонця, весни, родючості, буйної сили і тепла. У народі це свято отримало назву «Вівсянки» завдяки невеликій пташці – символу початку весни.

Ярило

Існувало повір'я, що в цей день Ярило брався за соху і борону, перевіряючи, чи готові вони до весняних польових робіт. Селяни теж оглядали інвентар. Відповідно, роботи додавалося у ковалів — господарі несли свої інструменти на ремонт.

В цей день жінки пекли вівсяне печиво. Приліт вівсянки в цей день обіцяв швидке настання тепла. Люди говорили, що у цей день немає від Ярила укриття снігу, топить він його, не шкодуючи сил. Також у народі ходили такі прикмети: «Багато снігу – багато хліба; багато води — багато трави»; «Снігу надує — хліба прибуде; вода розіллється — сіна набереться». Втім, погода була мінлива, про що говорить приказка: «Зверху тече — знизу морозить».

Популярні новини зараз
"Газмережі" просять встигнути до 20 травня: що потрібно зробити всім побутовим споживачам 2,64 грн за кВт – це ще халява: яким буде новий тариф на електроенергію Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома
Показати ще

Всесвітній день письменника

Щорічно 3 березня в усіх країнах відзначається як Всесвітній день письменника (World Day of the writer). Повна назва цього свята Всесвітній день миру для письменника. Дата заснована за рішенням 48-го конгресу Міжнародного ПЕН-клубу (International PEN Club), який проходив з 12 по 18 січня 1986 року.

Саме же свято відзначається не тільки письменниками, але і вважається професійним святом усіх представників «четвертої влади». Часто до цього дня приурочені церемонії вручення різних літературних премій і вшанування літературних діячів, які найбільш відзначилися.

Всесвітній день дикої природи

20 грудня 2013 року Генеральна Асамблея ООН своєю резолюцією (A/RES/68/205) постановила проголосити 3 березня Всесвітнім днем дикої природи (World Wildlife Day), з метою підвищити рівень обізнаності широкої громадськості в питаннях дикої фауни і флори. Ця подія стала окремою віхою в історії ООН, яка прийняла це рішення.

Іменини в цей день

Ганна, Василь, Віктор, Володимир, Кузьма, Лев, Павло.