У неділю, 3 березня, відзначається світле народне свято Вівсянки (дата за старим стилем – 18 лютого). Цей день присвячений стародавньому міфологічному герою Ярилу – язичницькому слов'янському богу сонця, весни, родючості, буйної сили і тепла. У народі це свято отримало назву «Вівсянки» завдяки невеликій пташці вівсянці, яка є символом приходу весни.

Вівсянки 3 березня: традиції і обряди свята

Існувало повір'я, що в цей день Ярило брався за соху і борону, перевіряючи, чи готові вони до весняних польових робіт. Селяни теж перевіряли інвентар на готовність до початку нового сезону польових робіт. Відповідно, роботи додавалося у ковалів — господарі несли свої інструменти на лагодження. При необхідності лагодять, налаштовують, замінюють деталі.

В цей день шанують птицю вівсянку – передвісницю швидкого тепла. На честь неї печуть булочки-вівсянки і вівсяне печиво. Ними пригощають рідних, друзів і саму пташку. Вважається, якщо вівсянці сподобається частування, то вона швидше приведе за собою сонячне тепло, і настане довгоочікувана після холодної зими весна.

Традиційно в цей день молодь влаштовує веселі гуляння і вечірні посиденьки біля багаття.

Люди говорили, що у цей день немає від Ярила укриття снігу, топить він його, не шкодуючи сил. Також у народі ходили такі прикмети: «Багато снігу – багато хліба; багато води — багато трави»; «Снігу надує — хліба прибуде; вода розіллється — сіна набереться». Втім, погода була мінлива, про що говорить приказка: «Зверху тече — знизу морозить».

Популярні новини зараз
По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі Українських водіїв внесуть до Реєстру військовозобов'язаних: чого чекати з червня 2024 року На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати
Показати ще

Вівсянки 3 березня: головні прикмети свята

Якщо на землі лежить багато снігу, то урожай хліба буде багатим.

Якщо багато води, значить, буде багато трави, і відповідно, сіна.

Пливуть високо в небі хмари віщують погану погоду.

Туман цілий день – літо буде холодним і дощовим.

Багряна зоря – чекай снігу.

Дерева тріщать – до морозів, почорніли – до потепління.

Якщо пташка вівсянка заспівала, значить, зима закінчилася, чекай швидкого тепла.