Перший день Масляної

У понеділок, 4 березня, українці починають святкувати перший день Масляної, яка відзначається перед датою початку Великого посту, за сім тижнів до Великодня. В цьому році вона випадає на 4 - 10 березня. Для православних віруючих це Сирна седмиця. Здавна Масляна є символом приходу весни і асоціюється з млинцями та народними гуляннями.

За традицією головними атрибутами свята є опудало Масляної, забави, катання на санях, гуляння і, звичайно ж, млинці. Примітно, що в давні часи млинці мали ритуальне значення, так як являли собою символ сонця.

Можливо, млинці були і частиною поминального обряду, так як субота перед Масляною була «батьківським днем», в який наші предки поклонялися душам покійних. Кожен день Масляної має свою назву і ритуали.

Популярні новини зараз
Українці ломляться у ТЦК перед ухваленням нового закону про мобілізацію: але добровольцями "майже не пахне" Гарчать та кусають оточуючих: серед підлітків шириться дивна субкультура Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет" Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку
Показати ще

День Архипа та Філімона

В цей день віруючі православної церкви вшановують пам'ять святих Архиппа та Філімона, апостолів від сімдесяти. Філімон був так відданий вірі, що перетворив свій дім на місце зібрання християн. Примітно, що апостол Павло називав його житло домашньою церквою. У цій церкві служив і його син Архипп, якому була уготована доля мученика — його вбили за те, що він відмовився відзначати язичницьке свято.

святі апостоли Архипп та Філімон

У давні часи жінки за звичаєм проводили цей день на кухні. Вважалося, що чим більше вона приготує страв, тим багатшим буде будинок. Також у селянських сім'ях було прийнято пригощати бідних людей та мандрівників. У народі вірили, що чим більше зробиш добрих справ на Архипа, тим краще.

Святого Філімона в народі називали просто Філя Весняний. У цей період весна вже приходила на українські землі. При цьому люди спостерігали за тваринами: якщо пролетіла чайка — скоро буде льодохід. Якщо зустрінеш у лісі білого зайця — значить, сніг неодмінно випаде ще; якщо зайці трапляються сірі — тепло не за горами.

Іменини в цей день

Архип, Богдан, Дмитро, Євген, Макар, Максим, Микита, Федір, Федот.