Щорічно 4 березня відзначається народне свято День Архипа та Філімона (за старим стилем – 19 лютого). Для православних віруючих це дата вшанування пам'яті апостолів від 70-ти Архиппа, Філімона і святої Апфії. Також існує й інша назва свята – Філя Весняний, яке з'явилося на честь приходу весни.

День Архипа та Філімона 4 березня: історія життя святих

Святі апостоли від 70-ти Архипп, Філімон і його дружина Апфія жили в I столітті в місті Колосси у Фрігії. Вони були учнями святого апостола Павла. Їх будинок являв собою подобу церкви і відкривав свої двері для всіх християн. Апостол Павло висвятив Філімона і Архиппа у сан єпископа. Разом вони проповідували слово Боже по всій Фрігії. Свята Апфія була завжди з ними, допомагала хворим і бідним.

святі апостоли Архип та Філімон

Під час правління імператора Нерона (54-68 рр.) почалися гоніння на християн. Апостоли Архипп і Філімон з дружиною стали жертвами переслідувань і були віддані суду за проповіді Євангелія.

На язичницькому святі натовп схопив їх і потягнув до правителя. По дорозі апостолу Архиппу завдали багато ножових ран, від яких він помер. Апостола Філімона і його дружину після довгих знущань закопали в землю по пояс і забили камінням до смерті.

Популярні новини зараз
"Працював усе життя, а користі - нуль": чи можуть українські пенсіонери продати свій стаж Крутіший за Audi та BMW: український преміум кар Leleka підкорив серця автолюбителів Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати
Показати ще

День Архипа та Філімона 4 березня: традиції свята

Цей день жінки за звичаєм проводили на кухні. Вважалося, що чим більше вона приготує страви, тим багатшим буде будинок. Також у селянських сім'ях було прийнято пригощати бідних людей і мандрівників. У народі вірили, що чим більше зробиш добрих справ на Архипа, тим краще.

В цей день було прийнято пекти хліб-паляницю. Хліб символізував сонце і достаток. Щоб не бідувати в майбутньому, його з'їдали повністю. Крихти, що залишилися, потрібно було зібрати, присипати сіллю і кинути через ліве плече. Такий обряд дозволить родині прожити в благополуччі до наступної весни.

Святого Філімона в народі називали Філя Весняний, тому що в цей період весна вже втупала в свої права. При цьому люди спостерігали за тваринами: якщо пролетіла чайка — скоро буде льодохід. Якщо зустрінеш у лісі білого зайця — значить, сніг неодмінно випаде ще; якщо зайці трапляються сірі — тепло не за горами.