З 1 квітня в Україні повноцінно запрацює програма "Доступні ліки". Українцям пояснили, де отрмати безкоштовно ліки та як це зробити з електронним рецептом.

Що зміниться

На нову програму уряд виділив мільярд гривень.

Варто додати, що ця програма частково вже працює.

Наразі для отримання ліків треба взяти у лікаря правильно виписаний рецепт, звернутися до аптеки, яка має позначення "Доступні ліки". У проекті по всій країні бере участь 8 тисяч аптек.

Медичні препарати українці отримають безкоштовно, але для деяких передбачена незначна доплата. За які саме ліки потрібно доплатити, про це вам повідомить лікар.

З 1 квітня аналогічне відбуватиметься в електронному форматі. Сімейний лікар під час прийому пацієнта (тільки того, з ким у нього підписано декларацію) виписує йому рецепт у системі e-health.

Система відправить код пацієнту та в аптеки.

При необхідності або на прохання пацієнта лікар може роздрукувати консультаційний висновок, який містить розділ із призначеннями. У цьому розділі зазначається інформація про виписані ліки і номер електронного рецепта.

"Якщо ви обрали сімейного лікаря, терапевта чи педіатра не поруч із будинком, а в сусідньому селі чи місті, тепер отримати ліки за рецептом ви можете у зручній для вас аптеці. Не обов'язково отримувати ліки в аптеці, що розташована поруч із вашим лікарем", — пише Міністерство охорони здоров'я.

Раніше детальну карту аптек опублікував глава уряду Володимр Гройсман на своїй сторінці в Facebook.

Нагадаємо, українцям нагадали правила виклику сімейного лікаря додому.

Як повідомляв портал Знай.ua, Уляна Супрун відкрила секрет стрункості.

Також Знай.ua писав про те, що в Україні вперше запустили серію безкоштовних медичних онлайн-курсів.

Дивіться: Супрун про програму "Доступні ліки"

Програма "Доступні ліки"

Незабаром програмі “Доступні ліки” виповниться рік. Пам’ятаю як минулого квітня ми запускали програму всупереч критиці, зневірі та #зраді. Результати, які маємо зараз, є добрим аргументом для всіх противників змін - якщо мати чіткий план і високу мотивацію працювати, то можливо все :) Сьогодні доступні ліки можна отримати в кожній третій в країні аптеці, в кожному регіоні. 9 із 10 українців задоволені роботою програми. Ще одне важливе досягнення - пацієнти з хронічними захворюваннями почали регулярно відвідувати лікарів. Користуючись програмою, вони не просто отримують рецепт на життєво важливі ліки, а також лікуються під наглядом фахівців. За 9 місяців минулого року в кожному регіоні програмою скористалися від 100 до 300 тисяч громадян. Нам вдалося розширити перелік діючих речовин з 21 до 23, збільшилася кількість препаратів - зараз їх 239. Фармвиробники, які приєдналися, також виграли. Їхні об’єми продажів зросли у 2-3 рази, а подекуди навіть у 10 разів. Такі результати мотивуватимуть більше виробників брати участь у програмі та розширювати перелік ліків, які українці можуть отримати безоплатно або з невеличкою доплатою. Зараз важливо, щоби програма однаково розвивалася в усіх регіонах, бо декотрі області дуже вдало працюють, а декотрі відстають або рухаються інертно. І тут багато залежить від місцевої влади. Будь-які затримки щодо роботи “Доступних ліків” - неприпустимі. Будемо й надалі розвивати програму. Детально про "Доступні ліки" та те, як ми бачимо майбутнє програми, раджу читати й дивитися в інтерв’ю Роман Ілик для hromadske.ua https://goo.gl/SS8VPp Більше про “Доступні ліки”:https://goo.gl/pA2r4V та http://liky.gov.ua/ На карті можна знайти аптеку, що бере участь у програмі: https://goo.gl/dCEMCw

Geplaatst door Уляна Супрун op Donderdag 15 maart 2018