Навчання на платній основі у вищих навчальних закладах України може значно здорожчати.

Про це повідомляє Хвиля.

Відзначається, що за попередніми підрахунками контрактники у вузах платять набагато менше, ніж держава за навчання бюджетників. Щоб зрівняти вартість Міністерство освіти хоче встановити мінімальну вартість навчання на 34-х спеціальностях.

Зокрема, за помережніми підрахунками за рік навчання держава умовно платить за студента 30 тисяч гривень, при тому, що контрактники платять всього 15 тисяч.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом
Показати ще

Навчальні заклади роблять так, щоб перекласти частину своїх витрат на держбюджет і щоб залучити більше контрактників.

"Середня вартість контрактного навчання приблизно в два рази нижче, ніж бюджетні витрати на студента. Тому у Мінфіну і багатьох громадян виникає питання: якщо вартості контрактного навчання досить для забезпечення якості, то чому держава повинна платити більше?", - зазначив член Національної команди експертів з реформування вищої освіти Володимир Бахрушин.

Крім того він розповів, що бюджетні витрати на фінансування освіти в Україні на дуже низькому рівні, якщо порівнювати з іншими, особливо країнами ЄС.

"По-друге, бюджетні витрати на вищу освіту в розрахунку на студента в Україні значно нижче, ніж в інших країнах Європи. Навіть у порівнянні з найближчими сусідами, такими як Польща, Угорщина, Чехія, країни Прибалтики, ми в 3 - 5 разів менше. Тривале недофінансування вищої освіти є однією з основних причин проблем з її якістю. Встановлення індикативної собівартості має сприяти часткового вирішення цих проблем", - зазначив Бахрушин.

Індикативна ціна - це мінімальна ціна за рік навчання, яку хоче ввести Міністерство освіти.

Міносвіти відібрало 34 спеціальності, на які буде встановлена ​​мінімальна ціна. З 2020 року вартість навчання на контракті не повинна бути нижче 60% витрат на навчання бюджетника, в 2021 - 70%, і у 2022 - 80%.

Нагадаємо, в українських школах гряде справжня революція.

Як повідомляв "Знай.ua", Кабмін заборонить красунь у міні-спідницях.

Також "Знай.ua" писав, що київський викладач жорстко поплатився за мерзенні домагання до студенток.

Побороти побори: скільки коштує безплатна освіта