Про проблеми дитсадочків говорять щодня і серед тем - переважно про харчування та виховання. Не менш важливим є питання гігієни приміщень та чистоти повітря, яким цілий день дихають діти.

Про це розповів відомий лікар-педіатр Євген Комаровський.

"Нічого дивного в описаній вами ситуації немає. Цією темою я займаюся останні років 20 так точно: говорю, пишу, звертаюся... Поки без толку", - пише Комаровський.

Євген Комаровський

За словами фахівця, практично в усіх садочках, повітря у приміщеннях не відповідає жодним нормам, а найгірше те, що

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

"А вся проблема полягає, по великому рахунку, в тому, що 99% наших громадян не вважають проблемою тепле і сухе повітря, а головна складність — що в числі цих 99% перебувають завідуючі дитячими садочками та особи з районних відділів освіти. Тобто їм на все це наплювати. Тому температура повітря в дитячому саду не та, яка покладена по санітарним нормам, затвердженим державою, а та, яку вважають хорошою батьки, педагоги й організатори з районних управлінь освіти", - додав він.

садочок

Комаровський нагадав, що згідно норм та законів, заклад повинен дбати про здоров'я та безпеку вихованців. Якщо цього не відбувається, такий заклад повинні оштрафувати або навіть закрити. А відповідність нормам повітря, зокрема його вологість, також є одним з ключових факторів, за які передбачено санкції.

"Теоретично місцева санепідстанція, вірніше її представники, повинні зайти в дитсадок, зафіксувати температуру вище 23 градусів і вологість нижче 40 відсотків, а потім оштрафувати або навіть закрити такий дитячий сад до того моменту, поки там не забезпечать нормальні умови для перебування в ньому дітей. Але, на жаль, це нікого не турбує. Якщо у садку буде холодно, то всі інстанції батьки закидають листами, а якщо буде тепло, то все влаштує", - підкреслив Комаровський.

зволоження повітря

Як порадив лікар, батьки обов'язково повинні поцікавитись цим питання та змусити керівництво садочків дотримуватися норм.

"Можливо, після цього ще до когось дійде, що це важливо, і ще хтось відірве дупу від дивана і займеться забезпеченням оптимальних умов для нормального життя і здоров'я дітей", - резюмував Євген Комаровський.

Нагадаємо, лікар Комаровський пояснив, як діяти, якщо дитину душить кашель під час сну.

Як повідомляв портал Знай.ua, Комаровський поділився цікавими лайфхаками для багатодітних батьків.

Також Знай.ua писав про те, що лікар Євген Комаровський дав корисні рекомендації батькам щодо гомеопатії.