Кожен стикався з таким неприємним явищем, як отруєння організму. Харчові отруєння – це хвороби, які виникають при вживанні їжі та напоїв, які містять токсичні речовини або патогенні мікроорганізми. Харчові отруєння класифікують на: інфекційні і неінфекційні.

Найпоширеніші симптомами отруєння - блювота, висока температура, біль у животі та діарея.

Продукти, які найчастіше провокують харчове отруєння:

1. Ягоди, овочі та фрукти можуть становити загрозу для організму, якщо їх підсипали пестицидами (хімікати, які використовуються в сільському господарстві, садівництві для боротьби зі шкідниками).

Популярні новини зараз
Плюс 2361 грн на картку щомісяця: хтось із пенсіонерів у 2025 році отримає солідний бонус Заплатять усі, але один раз: чому українцям почали надсилати додаткові квитанції на газ Українцям виплатять по 4 500 гривень: кому пощастить отримати допомогу В Україні 60-річні більше не зможуть вийти на пенсію: коли та як зміняться вимоги до стажу
Показати ще

2. Споживання зіпсованої або отруєної риби вам може вартувати навіть життя. Особливо це стосується процесу копчення, під час якого могли бути порушені технології.

3. М'ясо може бути небезпечним, якщо не дотримались правил зберігання продукту, або неправильно термічно обробити.

4. Є такі бактерії, які можуть розвиватися у безповітряному просторі –консервах.

5. Отруєння викликають як отруйні гриби, так і їстівні, які могли вирощуватись у несприятливому екологічному середовищі.

6. При зберіганні молока та інших молочних продуктів без холодильника у них розмножується стафілокок. Зокрема, золотистий стафілокок викликає гнійні зараження - абсцес, пневмонію.

7. Протерміновані та недоброякісні продукти промислового виробництва не можна купувати з пошкодженою упаковкою. Це перша ознака того, що через цей продукт можна отримати харчове отруєння.

Основними ознаками харчового отруєння є: невеликий інкубаційний період – від 1 до 6 годин; швидкий розвиток хвороби; масовість ураження – симптоми отруєння у всіх, хто споживав продукт.

Основні симптоми харчового отруєння:

- висока температура;
- зниження або відсутність апетиту;
- загальна слабкість;
- діарея;
- біль у животі;
- здуття живота;
- нудота і блювота;
- холодний липкий піт;
- низький тиск;
- прискорене серцебиття.

Є такі бактерії, які можуть розвиватися у безповітряному просторі – консервах, що також може спричинити серйозне отруєння

Коли необхідно викликати "швидку"

Якщо діарея понад 10 разів на добу з домішкама крові, постійна блювота, лихоманка, сильна наростаюча слабкість та загальне зневоднення організму.

Нагадаємо, жінки позбавили Кличка тістечок і квітів у свято 8 березня: відео.

Як повідомляв раніше Знай.uа, Україну заполонили небезпечні продукти: що потрібно знати покупцям.

Також "Знай.uа" писав, що Уляна Супрун розповіла українцям, що потрібно робити, щоб уникнути розвитку слабоумства.