Щорічно у другий понеділок березня відзначається День Співдружності націй (Commonwealth Day) — свято 53 країн-учасниць міжнародного співтовариства Співдружність націй (до 1947 року — Британська Співдружність націй).

Це асоціація незалежних держав, що раніше входили в Британську імперію, яка визнає британського монарха символом вільного єднання. У 2019 році дата святкування припадає на 11 березня.

Правовий статус Співдружності націй (Commonwealth of Nations) визначено Вестмінстерським статутом 1931 року. З тих пір Секретаріат Співдружності проводить щорічні конференції. У Великобританії в складі уряду засновано посаду міністра у справах Співдружності.

Зараз країни-учасниці Співдружності є по всьому світу. Серед них як великі та багаті держави, так і малі й бідні країни. При цьому всі члени мають право голосувати на зборах, незалежно від розміру та економічного зростання. Кожні два роки представники країн-членів зустрічаються, щоб обговорити всі нагальні питання, політику та пріоритети діяльності Співдружності.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році
Показати ще

У Співдружність націй входять наступні країни: Великобританія, Канада, Австралія, Нова Зеландія, Південно-Африканська Республіка, Індія, Пакистан, Шрі-Ланка, Гана, Малайзія, Сінгапур, Кіпр, Нігерія, Руанда, Сьєрра-Леоне, Танзанія, Ямайка, Тринідад і Тобаго, Уганда, Кенія, Замбія, Камерун, Мозамбік, Намібія, Малаві, Мальта, Ботсвана, Гайана, Лесото, Барбадос, Маврикій, Свазіленд, Науру, Тонга, Самоа, Фіджі (її членство призупинено), Бангладеш, Багамські Острови, Гренада, Папуа — Нова Гвінея, Сейшельські Острови, Соломонові Острови, Тувалу, Домініка, Сент-Люсія, Кірібаті, Сент-Вінсент і Гренадини, Беліз, Антигуа і Барбуда, Сент-Крістофер і Невіс, Бруней, Вануату.

В це свято у Вестмінстерському абатстві в Лондоні проводиться багатоконфесійна служіння, в якому бере участь Єлизавета II в якості глави Співдружності. Крім того, в деяких країнах цей день є офіційним святом. Також прийнято в цей день проводити тематичні заходи та церемонії підняття прапора Співдружності.