У 2019 році Чистий понеділок відзначається 11 березня. Зазвичай дата свята змінюється щороку. Вважається, що це перший день Великого посту і час прощання з Масляною. Початок посту православні віруючі завжди прагнуть провести у чистоті. Про це свідчить і назва свята.

Чистий понеділок 2019: що обов'язково потрібно зробити

У неділю віруючі відвідують церкву, щоб помолитися і попросити один в одного пробачення. Таким чином вони зустрічають Великий піст з чистою совістю – очищеними, тими, хто пробачив і кого пробачили.

В храмах читають Великий покаянний канон святого Андрія Критського, молитву Єфрема Сиріна, Книгу пророка Ісаї, яка закликає очиститися, не робити зла, творити добро, допомагати всім нужденним.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати В українців залишилося кілька годин: дзеркальна дата 24.04.2024 допоможе вам виконати бажане, правила Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною
Показати ще

У Чистий понеділок за традицією потрібно прибрати будинок після Масляної: люди вимивають і вичищають житлові приміщення, посуд, начиння. Також міняють постільну білизну і відвідують лазню.

Чистий понеділок 2019: що не можна робити в свято

З цього дня православні починають дотримуватися строгого посту. Згідно з православним календарем постів і трапез, в цей день необхідно утриматися від прийому їжі. Дозволяється тільки пити воду.

Також не можна вживати їжу, яка залишилася після Масляної. А жінкам заборонено ходити в гості до сусідів і родичів.

Прикмети на Чистий понеділок

З Чистого понеділка починається весна.

Ясна погода у цей день – до урожаю пшениці.

У Чистий понеділок треба сходити в лазню, щоб вступати у Великий піст очищеними душевно – через прощення у Прощену неділю – і тілесно.

Якщо у цей день першим до хати увійде чоловік – до удачі.

У Чистий понеділок легко кинути палити.