Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Юрій Гримчак розповів про зарплати на окупованому Росією Донбасі і те, чому бойовики тікають з так званих республік "Л/ДНР". Про це повідомляє Народна правда.

"Коли спостерігаєш за діяльністю на тій території, то вся ця окупаційна адміністрація щосили прагне показати, що вони влада і приймають якісь рішення. Наприклад, у так званій "ДНР" взяли "концепцію зовнішньої політики", де ставлять перед собою завдання вступити до СНД і ООН", - пояснив Гримчак.

Також він повідомив, що зараз зарплата шахтарів — на рівні 10 тисяч рублів (трохи більше 4 тис. грн) на місяць, середня заробітна плата близько 5 тисяч рублів (приблизно 2 тис. грн). При цьому допомога пенсіонерам близько 3 тисяч (приблизно 1200 грн). На думку заступника міністра, "з російськими цінами на продукти харчування — це нічого".

"Вони пробували налагодити щось на зразок економічного життя. Після блокади торгівлі з Донбасом там віджали багато власності у держави, олігархів і приватних власників в цілому. Вони пробували налагодити все це, але воно в масі своїй не працює. Є такий Донецький металургійний завод, розташований майже в центрі. Вже кілька місяців він просто стоїть, і не схоже, щоб хтось збирався його запускати. Фактично, як такої роботи там немає, тому, за великим рахунком, і заробітна плата така — попит набагато менше, ніж пропозиція", - зазначив Гримчак.

Популярні новини зараз
За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Крім того, російські бойовики "просто йдуть, адже безкарно постріляти не дуже виходить".

"Бойовикам там ніби як платять по 15 тисяч рублів на місяць (понад 6 тисяч гривень), але питання в тому, що досить часто не виплачуються ці кошти. І рівень забезпечення, скажімо, формою або боєприпасами падає все нижче. Загиблих навіть не завжди допомагають ховати, а поранених та інвалідів у кращому випадку полікують, а в гіршому — викинуть на вулицю: роби що хочеш, і все", - заявив чиновник.

Нагадаємо, що в Україні до кінця 2019 року планується закінчити будівництво першої черги з 35 захисних залізобетонних сховищ для зберігання боєприпасів і ракет.

Як повідомляв портал Знай.uа, бойовик так званої "ЛНР" в паніці заявив, що бійці ЗСУ проникли на окуповану територію Луганської області.

Також портал Знай.uа писав, що станом на березень 2019 року військові угруповання бойовиків "Л/ДНР" є небоєздатними, вони можуть тільки підтримувати видимість лінії фронту.