Кожен рік 17 березня в світі відзначається день покровителя всіх ірландців, святого Патріка. За переказами, саме він приніс на острів християнство, практично безкровно прогнавши язичницьку віру.

В Ірландії вважають, що святий Патрік вигнав з країни змій (в Ірландії дійсно їх зовсім немає) і навчив неграмотних селян писемності. За легендою майбутній святий був вихідцем з дуже багатої родини, якого продали в рабство. Він не зламався духом і став місіонером.

Трилиста конюшина вважається символом Ірландії не просто так. За легендою, Патрік з її допомогою пояснив язичникам поняття Трійці: "Бог єдиний у трьох особах, як три листочки, що ростуть від одного стебла".

Спочатку головним кольором дня святого Патріка був синій. Це і не дивно, адже на всіх середньовічних мініатюрах святий зображений в одязі цього кольору. За однією з версій, солдати-ірландці в британській армії під час повстання в кінці XVIII століття наділи на себе зелену форму. Після цього саме зелений колір знав асоціюватися з Ірландією.

Популярні новини зараз
Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення
Показати ще

На державному рівні свято стали відзначати з 1903 року. В тому році 17 березня стало неробочим днем.

До речі, найпопулярніша традиція на день святого Патріка - це напиватися до поросячого вереску. Саме тому влада Ірландії заборонила відкривати паби і таверни у це свято, хоча самим ірландцям це зовсім не заважало.

Цей закон скасували тільки через сімдесят років. Можливо, з цієї причини так багато ірландців емігрувало на початку і в середині ХХ століття.

17 березня – вихідний у деяких канадських провінціях, а також на Антильскому острові Монтсеррат.

Компанія "Гінесс" була одним з головних борців за право зробити день святого Патріка вихідним по всі території Канади.

Вперше фестиваль на честь Святого Патріка відзначався лише двадцять два роки тому.

Нагадаємо, українцям назвали вихідні дні, які передбачені в квітні поточного року.

Раніше Знай.uа повідомляв, Ванга, Нострадамус, Глоба і мольфари спрогнозували майбутнє для України на 2019 рік.

Також Знай.ua писав, що категорично заборонено робити до Великодня у Великий піст.