У понеділок, 18 березня, відзначається народне свято Конон Огородник (за старим стилем – 5 березня). Для православних віруючих це дата вшанування пам'яті священномученика Конона Мандонського (Памфілійського) – покровителя і захисника городників, посівів та врожаю.

Конон Огородник 18 березня: історія життя святого

Конон жив у III столітті, у часи правління Деція Траяна. Він проживав у Памфілійському місті Мандон. На місці, названому Кармена, Конон розбив город і їв тільки їжу, яку вирощував самостійно. У церковних переказах сказано, що він був доброю, незлопамятною і простодушною людиною. При цьому Конон був неосвіченим, що не завадило йому вести тихе богоугодне життя.

Конон Мандонський

Коли намісник Публій прийшов у місто, щоб вигнати християн, йому розповіли про Конона. Потім Конона доставили на суд, запропонували відректися від своєї віри і принести дари язичницьким ідолам. Однак він твердо заявив, що не буде цього робити. За це в його ноги забили безліч цвяхів і гнали попереду колісниці намісника до тих пір, поки мученик з молитвою на губах не помер.

Конон Огородник 18 березня: традиції свята

За традицією в цей день селяни замочували насіння овочів для подальшої висадки. Також починали копати город і удобрювати грядки: «Навозиш на Городника на гряди гній — не п'єш взимку над пічним горщиком сліз»; «Де зайва гною кілочка, там зайва хліба коврижка».

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам
Показати ще

В це свято відбувається охоронний обряд-замовляння від трьох бід: мошок, черв'яків і засухи. Для цього потрібно викопати на своїй ділянці три невеликі ямки (по одній на лихо), а потім закопати назад. При цьому обов'язково вголос вимовити, для чого призначена кожна лунка.

Примітно, що город на Конона належало вирощувати навіть у погану погоду. Не дарма цей угодник називається ще й Страдником. Наші предки вчили своїх дітей: «Хоча б у день Конона Градаря була і зима, починай орати город. Ти тільки почни в цей день — неодмінно город буде добрий, і овочу буде багато».

На Конона Городника прийнято згадувати покійних і благати святого про знаходження людей, які пропали без вісті.