Імпортний газ для України подешевшав до 7 грн за кубометр, у результаті населення платить за блакитне паливо більше, ніж бізнес. І якщо уряд не внесе правки у свою постанову, вже в травні газ може знову подорожчати.

Що станеться з цінами на блакитне паливо і чому подорожчання можуть скасувати, пише OBOZREVATEL.

Головне:

Чому українці платять більше бізнесу

Українці платять за кожен кубометр газу 8,55 грн, а бізнес в середньому віддає за таку ж кількість блакитного палива всього 7,92 грн (дані КЕБ за березень). Фактично, "ринкові ціни" нижчі, ніж встановлені урядом тарифи для населення. Така ситуація сталася вперше за кілька років.

В Україні весь ринок газу можна умовно поділити на дві складових. Перша – бізнес. Вони купують блакитне паливо у будь-якого вподобаного постачальника, а таких зараз десятки. Друга частина – населення. Простим українцям через газзбути (підрозділи облгазів) постачає блакитне паливо "Нафтогаз". І його вартість визначає своєю постановою Кабінет міністрів.

Нафтогаз України
Нафтогаз України

На відкритому ринку газ дешевшає, а населення весь час купує за однією і тією ж ціною. Як видно на графіку, в лютому вартість блакитного палива була на рівні 9,2 тис. грн за 1000 куб. м., а вже в березні ціна впала до 7,9 тис. грн.

І, як прогнозує голова "Нафтогазу" Андрій Коболєв, у квітні вартість блакитного палива знову знизиться.

"На європейському ринку за останні місяці знизилася настільки, що з квітня українські газові трейдери, ймовірно, будуть пропонувати газ за ціною нижчою, ніж поточна ціна, встановлена для населення", – заявив Коболєв.

Андрій Коболєв
Андрій Коболєв

Проблема в тому, що ринок газу в Україні повноцінно діє тільки в сегменті промислових споживачів. Саме вони можуть щомісяця купувати блакитне паливо за найбільш вигідними на ринку цінами. У населення ж ціна фіксована. Ідея полягає в тому, щоб обмежити тариф для населення на конкретній цифрі. На даний момент це 8,55 грн за куб. І якщо постанову не змінять, починаючи з травня, блакитне паливо буде коштувати 10 грн.

Так, в постанові Кабміну зафіксована вартість газу. Вона становить 8,9 тис. грн за 1000 куб. м. Зараз українці платять 69% вказаної ціни плюс додаткові витрати (в тому числі тарифи облгазів), а вже з травня українці повинні будуть платити 80% від базової ціни, що в перерахунку на кубометр складе більше 10 грн. В цей же час вартість блакитного палива для промислових споживачів може бути на рівні 7 грн за кубометр.

Це дозволяє вперше за кілька років тариф на газ для населення не підняти, а навпаки – знизити.

ціна на газ
ціна на газ

Правда, вже взимку ситуація на світовому ринку зміниться, попит на блакитне паливо зросте, а разом з ним піднімуться і ціни. Тому говорити про зниження тарифів поки що не доводиться. Проте в Кабміні, спираючись на заяву "Нафтогазу", вже повідомили, що намагатимуться скасувати травневе зростання цін на газ.

Для цього Кабінет міністрів має погодити своє рішення з Міжнародним валютним фондом. Перегляд цін прописано в меморандумі з МВФ, в результаті якого Україна отримала чергову кредитну програму. Якщо в односторонньому порядку порушити умови, країна може залишитися без дешевого кредиту, а це призведе до дестабілізації ситуації на валютному ринку, проблем з виконанням бюджету, похитне ситуацію в економіці.

"Я доручу "Нафтогазу" спільно з Міністерством фінансів почати робочу дискусію з Міжнародним валютним фондом, щоб врегулювати це питання і не допустити будь-яких підвищень на газ, спираючись на пропозицію "Нафтогазу України", – заявив 15 березня прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

Володимир Гройсман
Володимир Гройсман

Газ може подешевшати через Росію

Згідно з дослідженням Wood Mackenzie, поставки газу в минулому році досягли рекордної позначки. Це збіглося з досить м'яким початком зими в Європі. В результаті сховища заповнені блакитним паливом, і це при досить високій пропозиції зрідженого газу.

Всі ці фактори, впевнені в Mackenzie, призведуть до першого за чотири роки падіння цін на блакитне паливо в Європі. З такими оцінками погоджуються і українські експерти.

"Чинниками зниження ціни виступає слабка кореляція газу і нафти, яка була притаманна в 4 кварталі 2018 року, і те, що газ може ще відіграти падіння Brenta, а також слабкий ринок вугілля. І звичайно ж, великі обсяги СПГ (скраплений газ. – Ред.), якими законтрактована Європа до кінця січня", – пояснює голова біржового комітету Української енергетичної біржі (КЕБ) Олексій Дубовський.

ціна на газ
ціна на газ

Тисяча кубометрів газу на європейських хабах в 2019-му буде продаватися за ціною близько $230-270 (6,1-7,2 тис. грн), розповідає аналітик сировинних ринків Concorde Capital Дмитро Хорошун. А це на 10-20% менше, ніж у грудні 2018-го.

"Зрозуміло, що ринок природного газу в Європі має свої особливості, не прив'язані до ціни на нафту, як і зазначає Wood Mackenzie. Зокрема, він вказує, що обсяг поставок Росії і пропозиції зрідженого природного газу будуть ключовими чинниками, які можуть призвести до колапсу цін влітку", – пояснює Дмитро Хорошун.

Як повідомляв раніше Знай.uа, з'явилася інформація, що починаючи з квітня населення Україна платитиме за блакитне паливо вище ринкової ціни.

Також Знай.uа писав про те, що відомий блогер Михайло Шнайдер обурився заробітною платою Коболєва, яку йому ініціювала платити владу.