Жива легенда української літератури Ліна Костенко святкує свій 89-й день народження. Відомо, що поетеса, прозаїк і громадський діяч з'явилася на світ 19 березня 1930 року.

Варто нагадати, що Ліна Костенко є автором понад 15-ти поетичних збірок, роману "Записки українського самашедшого". А ось за історичний роман у віршах "Маруся Чурай" її було удостоєно Державної премії ім. Тараса Шевченка.

Ліна Костенко
Ліна Костенко

Не секрет, що Ліна Костенко — це беззаперечний моральний авторитет для багатьох українців, адже за свої довгі роки життя вона не заплямувала себе компромісами з владою. У неї завжди вистачало сміливості дивитися правді в очі і говорити категоричне "ні" підлості, брехні, зраді.

Її поезія — це позиція, вчинок. Костенко підписувала в 1965 році лист-протест проти арештів української інтелігенції. У 1966 році під час львівського судилища над братами Горинями кинула їм квіти. Згодом написала листа на захист В'ячеслава Чорновола у відповідь на наклеп на нього в газеті "Літературна Україна" і робила безліч інших вчинків, які свідчили про її активну громадянську позицію. Після цього вона майже десять років писала "в стіл", розплачуючись за свою принциповість. Тодішня влада, зрозумівши, що її "не приручити", позбавила права друкувати свої твори, що для поета — майже смерть. Але вона вистояла.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів
Показати ще

Мовчання Ліни Василівни надзвичайно промовистим. В момент, коли простір, ефір неймовірно засмічений балаканиною, вона воліє мовчати. Ніякі спокуси викликати в неї відповідну реакцію з приводу чогось, або когось — марні. І це горде мовчання теж є позицією. Як відомо, у 2005 році Ліна Костенко відмовилася від звання Героя України.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що на офіційному YouTube-каналі актора, співака і музиканта Ореста Лютого (також відомий як Антін Мухарський) з'явився кліп на трек "Котлети з онука". Як говорить сам автор, провокаційний кліп – це пародія на твір Федора Достоєвського "Злочин і кара".

Нагадаємо, помер легендарний поет: дві премії Пулітцера, тисячі віршів і море любові до світу.

Як повідомляв Знай.uа іноді сигара — це просто сигара: 25 цитат Зігмунда Фрейда, які дозволять заглянути в себе.

Знай.uа писав, унікальні кадри Лесі Українки: як поетеса побувала в Єгипті, Криму, Італії та на Кавказі.

Дивіться відео по темі: