В цей день у православному календарі відзначається день пам'яті 40 мучеників Севастійських, але також наші предки вважали, що сьогодні повертаються з теплих країн 40 птахів, а жайворонки – перші з них. Тому день також називали: «Сорок сорок», «Сорок святих», «День жайворонка», «Жайворонки». У цей день зима вже закінчувалася, а починалася весна. Жайворонків вважали Божими пташками, тому що вони разом з ластівками виймали терни з тіла розп'ятого Ісуса.

Сьогодні слід всіх птахів зустріти особливо, відремонтувати шпаківні, насипати в годівниці зерна, можна навіть змайструвати дерев'яні фігурки у вигляді птахів.

Також сьогодні потрібно спекти печиво у вигляді пташок, схожих на жайворонків. Тісто має бути пружне і добре вимішене, а як мастило використовують міцний солодкий чай. Таких пташок має бути сорок, за кількістю мучеників. Потім ці фігурки ставлять на пиріг, а крихти від нього розкидають, як корм для птахів.

Популярні новини зараз
ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Пенсія за інвалідністю: скільки в 2024 році отримуватимуть українці з 3 групою
Показати ще

Народні прикмети на 22 березня

Що ще потрібно зробити у свято 40 святих:

  • Обов'язково потрібно піти до храму на вранішню службу, де слід помолитися і поставити сорок свічок;
  • Незаміжня дівчина повинна зварити 40 вареників, якими потрібно пригостити хлопців, це принесе щастя в особистому житті;
  • Якщо молодь сьогодні покатається на гойдалці, то це принесе їм щастя на весь рік. Чим вище злетять гойдалки, тим більш врожайним буде рік;
  • Також сьогодні потрібно більше мріяти і будувати плани на майбутнє;
  • Ще є традиція ворожити на любов (не забувайте, що в християнстві ворожіння заборонені), співати веснянки і закликати весну. Наприклад можна взяти випеченого жайворонка, кинути його через плече і подивитися куди вказує хвіст птаха. Звідти і буде наречений.
  • Також сьогодні прийнято прикрашати стрічками, квітами, дзвіночками і паперовими виробами дерева.

Ще є ритуал, щоб виповнилося грошове бажання. Потрібно пошити сьогодні невеликий мішечок і покласти в нього 3 монети, бажано нові. Потім мішечок зашивають і кладуть на підвіконня, на яке світить сонце, і промовити:

«Ти, сонце, все зігріваєш, теплом одаряєш. І мої грошики зігрій, щоб виросли вони скоріше. Їх під дубом посаджу, водою чистою поллю. Будуть дозрівати, мені багатства додавати».

Потім мішечок слід закопати під молодим дубом і полити колодязною водою.

Знай.ua повідомляв про погоду на травневі свята. Відомий астролог розкрив українцям всі карти. Прогноз погоди від астролога на весну.

Знай.ua повідомляв, коли і куди переводити стрілки годинника в березні, а також як підготувати організм до нового графіку. Щоб уникнути небажаних наслідків для організму, за тиждень до переведення годинників необхідно змінити рівень фізичного навантаження і ввести корективи в раціон харчування.

Як повідомляв портал Знай.ua синоптики розповіли, що в нашій країні протягом усього березня очікуються "температурні гойдалки" і боротьба між зимовою та весняною погодою.