Феофанів день

25 березня православні віруючі відзначають народне свято Феофанів день і шанують пам'ять Феофана Сігріанського. Феофан Сповідник — візантійський чернець, літописець, шанований православною церквою в образі преподобного. У цей день наші пращури з ранку виходили на вулицю зустрічати весну. Вважалося, що до Феофана повністю сходить сніговий покрив і відтане грунт.

Особлива увага в цей день діставалася коням — першим помічникам селян. В народі вірили, якщо на Феофана тварина захворіє, буде нездоровою все літо. Щоб захистити коней від хвороб і пристріту, їх водили до джерела, де є срібна монета або перстень.

Крім того, з кіньми в давні часи було пов'язано багато прикмет. Люди говорили: «У доброго господаря немає поганого коня». Якщо кінь трясе головою i закидає її догори — до негоди; якщо фиркає в дорозі — до радісної зустрічі.

Благовіщення Діви Марії

У цей день католики відзначають Благовіщення Діви Марії (Annunciation of the Blessed Virgin Mary). Це свято пов'язане з важливою євангельською подією — сповіщення архангелом Гавриїлом Діві Марії про майбутнє народження по плоті від неї Спасителя.

Популярні новини зараз
Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

Починаючи з 2 століття Благовіщення Діви Марії (Annunciation of the Virgin Mary) розглядалася як перший у християнській історії акт спокути, в якому послух Діви Марії врівноважує непослух Єви по тлумаченню Іринея Ліонського. Днем святкування Благовіщення було встановлено 25 березня, за дев'ять місяців до Різдва.

Міжнародний день пам'яті жертв рабства

Міжнародний день пам'яті жертв рабства та трансатлантичної работоргівлі (International Day of Remembrance of the Victims of Slavery and the Transatlantic Slave Trade) весь світ відзначає щорічно 25 березня. Відповідна резолюція Генеральної асамблеї ООН № A/RES/62/122 вийшла 17 грудня 2007 року.

Головне завдання міжнародної дати — зберігати пам'ять про трансатлантичну торгівлю людьми та рабство, а також інформувати майбутнє покоління про причини і наслідки цих явищ.

Іменини в цей день

Олександр, Володимир, Григорий, Дмитро, Іван, Костянтин, Семен, Сергій, Феофан.