Представники Української православної церкви вже неодноразовов заявляли, що не використовують силу для залучення московських парафій в Єдину церкву. Про це в інтерв’ю "Главкому" сказав патріарх Філарет.

"У нас була можливість після Майдану в 2014 році увійти в Києво-Печерську лавру і Правий сектор гарантував, що ми це зробимо. Однак ми заборонили це робити. Не потрібно силою захоплювати", - вважає ієрарх.

Філарет повідомив, що на окупованих територіях Донбасу досі перебувають парафії, контрольовані помісною церквою, але вони завершують богослужіння "катакомбно", підпільно. А на закиди представників Московського патріархату щодо погроз і гонінь патріарх Філарет відповів, що такі гучні заяви про гоніння – це лише слова, а підтверджуючих фактів немає.

Популярні новини зараз
В Україні пенсіонери отримають "подвійні", та навіть "потрійні" пенсії: у ПФУ озвучили вимоги Потрібно мобілізувати у першу чергу: ексчиновник розповів, хто має поповнити лави захисників Нові тарифи на газ в Україні: скільки він коштуватиме до квітня 2025 року Будете робити це перед працівниками ТЦК – сядете на 8 років: українців суворо попередили
Показати ще

"А ми факти наводимо. Закони написані, так звані, цією окупаційною владою, і це вже не слова, а дії. Дії показують, що наша українська церква на окупованій території, в Криму і на Донбасі, гнана. Права людини порушені. А в Україні права вірян Московського патріархату не порушуються. І в цьому різниця. А говорити можна про все що завгодно. Як сказав Господь, по ділах їх ви пізнаєте їх", - підкреслив ієрарх.

На питання, як помісна церква може захистити свої храми в Криму, патріарх однозначно відповів: "Може тільки робити звернення в ООН та інші міжнародні організації. Вони діють. Наприклад, арештували архієпископа Климента, відпустили. Чому відпустили? Бо ми підняли галас".

Нагадаємо, московські попи пішли "священною" війною на Кабмін: не вгамуються до останнього. В даний момент суд вирішує питання про відкриття адміністративного провадження по справі.

Як повідомляв Знай.uа Порошенко втік з мітингу в Житомирі, українці регочуть: після Томосу ходить по воді.

Знай.uа писав, що хвіртка відкрилася сама собою, а слідом з'явився силует: моторошну примару зняли камери спостереження.