Іван Фірцак (Кротон) був визнаний найсильнішою людиною планети, гастролював з цирком і бився на рингу.

Фірцак народився в селі Білки, в Закарпатській області. Неймовірна сила була у нього ще з юності, адже він сам запрягав себе в плуг, бо йому було шкода корову, то принесе цю саму корову на руках додому. Цим він привертав до себе дуже багато уваги і батьки вирішили відправити його в Прагу. Там він працював на заводі і вантажником на вокзалі та особливо не хвалився своїми вміннями, тільки виконував норму всього лише за пів дня.

Одного разу він почув, як силач Вілет на вокзалі хвалиться, що він непереможний і тоді Іван вирішив переконати самовпевненого павича в зворотньому. У нього це вийшло і після того випадку життя Геркулеса кардинально змінилося.

Іван Фірцак

У 23 роки Іван Фірцак став чемпіоном з важкої атлетики, 70 разів перемагав у змаганнях з гирьового спорту, а у 28 років його визнали найсильнішою людиною на планеті. Але спорт не давав великих заробітків, і український силач вирішив спробувати свою силу в цирку. Долонею Іван прибивав дубову дошку 20-сантиметровими цвяхами, а потім зубами їх витягував. Вигинав серце з металевої арматури і робив багато інших цікавих трюків. Подивитися на це видовище приходив і президент Чехословаччини, і навіть королева Великобританії. Їй захотілося побачити українського силача на рингу з чемпіоном світу в суперважкій вазі Джоном Джексоном. Але ідея виявилася невдалою, оскільки Іван не розрахував свої сили і пробив боксеру грудну клітку. Джексон не витримав і викинувся з вікна.

Популярні новини зараз
Унітаз буде як новий: секретний лайфхак досвідчених господарок Українських пенсіонерів звільнили від земельного податку, дали знижку на ЖКП: хто у списку Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів
Показати ще

Після цього випадку Іван Фірцак піддався нападу шанувальників Джона Джексона, які травмували голову спортсмена. Лікарі змушені були імплантувати золоту пластину в пошкоджену кістку черепа. В якості компенсації і визнання Івана Фірцака королева Англії подарувала йому чемпіонський пояс, манжети і шолом, прикрашений діамантами і рельєфним зображенням левів.

Боєць розірвав контракт із цирком, виплатив компенсацію і повернувся додому, де його чекало 8 дітей. На батьківщині, після встановлення радянської влади, НКВС конфіскував у легендарного Кротона всі його нагороди, відзнаки і навіть фотографії.

Фірцак навіть у старості не втрачав форми і міг підняти власний автомобіль, як згадує його онук. "...Мама розповідала, що він випивав сорокалітровий бідон зі сметаною за три рази... П'ятдесят варених яєць відразу з'їдав на сніданок. Різали гусака - і він всього його з'їдав на обід..."

Цікавим фактом є те, що одного разу атлет побився з односельцем, за що його посадили до в'язниці , але він утік, вирвавши ґрати руками.

Іван загинув через стару травму черепа. Пластина в його черепі постаріла і потребувала заміни. Рана під пластиною загнивала і лікарі не змогли йому вже нічим допомогти. Похований Фірцак в селі Білки, попрощатися з ним приїхало багато спортсменів. На сьогоднішній день про нього знято фільм, в його селі відкрито музей і навіть змонтовано пам'ятник, для котрого позував сам Вірастюк.

Нагадаємо, що українка пішла слідами Черчілля і принців, її чекали неймовірні випробування.
Раніше, портал Знай.ua повідомляв, що українка перемогла двадцять чоловіків і підкорила Антарктиду.

Також, Знай.ua писав, що в Україні виявили те, що переверне історію.