День мучеників на Мадагаскарі

Цей день ще називається Днем повстання і Днем пам'яті. Тому що саме в цей день у 1947 році почалося революційне повстання проти французького колоніалізму.

Для Мадагаскару це національне свято. Коли його відзначають, то згадують про тих, хто віддав свої життя, опираючись пануванню Франції. Тому по всій країні проводять заходи і вшановують їх пам'ять.

Державу Франція анексувала в 1896 році, а остров'яни підняли повстання. Але французькі війська його швидко придушили. Потрібно відзначити, що влада Франції на Мадагаскарі не була занадто сильною. А коли Францію окупували нацисти в часи Другої світової, на Мадагаскарі ще сильніше посилилося зростання рухів опору.

У малагасійських націоналістів було гасло «Батьківщина, свобода, прогрес», під яким у 1947 році вони відкрито почали нападати на французькі плантації і військові бази на їх території. Таке повстання дуже швидко поширювалося і задало стандарт визвольного руху не тільки в Африці, але і в усьому колоніальному світі.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин
Показати ще

У 1948 році колоніальні власті придушили повстання, але Франція звільнила колонію тільки в 1958 році. У Мадагаскару з'явилося право самоврядування, і вони отримали назву Малагасійська Республіка. Хоча повну незалежність отримали тільки в 1960 році.

Православні свята:

  • День пам'яті мученика Савіна Єрмопольского.
  • Мученика Папи Ларандского.
  • Триває Великий піст.

Саввін, Возовий день

У цей день православна церква вшановує пам'ять мученика Савіна Єрмопольского, який жив у Єгипті в 3 столітті. У цей день селяни присвячували весь день своїм возам, оглядали їх, зміцнювали колеса. Санний шлях уже був зруйнований, і пора було використовувати літній транспорт, навіть був вираз: «На Саввіна сані покинь, воза посунь».

Народні прикмети на 29 березня

Хоч сонце не завжди світило, але погода була дуже теплою і бігли струмки. Тому говорили: «Крути — не крути, зима, морозь — не морозь, а весна вже увійшла в свої права». Була прикмета, що якщо на Саввіна тепло, то і вся весна буде теплою.

Іменини в цей день

Олександр, Денис, Омелян, Іван, Павло, Роман, Трохим, Юліан

Як повідомляв Знай.ua, стала відома погода на травневі свята. Відомий астролог розкрив українцям всі карти. Прогноз погоди від астролога на весну.

Нагадаємо, українцям розповіли, що не варто нести в церкву і святити на Великдень.

Як повідомляв "Знай.ua", на Пасху українці відпочиватимуть майже тиждень.

Знай.ua писав про те, що Уляна Супрун дала декілька порад українцям, які дотримуються посту перед Великоднем.