День сміху

Щорічно 1 квітня в усьому світі відзначається День сміху (April Fools' Day або All fool's Day). У цей день прийнято розігрувати рідних, друзів і просто знайомих, або жартувати над ними.

Виникнення свята сміху пов'язують з тим, що 1 квітня святкувалося в багатьох країнах як день весняного рівнодення і час Пасхи. Святкування з нагоди весняного нового року завжди супроводжувалися жартами, витівками і веселими розіграшами. Ця традиція збереглася і до сьогоднішніх днів: причиною стала сама природа, тому що весняні примхи погоди люди намагалися задобрити жартами.

День пробудження домовика

Цей день в народі називали Днем пробудження домовика. Наші предки вірили, що на зиму ця істота, подібно багатьом тваринам, впадала в сплячку і прокидалася дуже рідко, щоб зробити необхідну роботу по дому. Зазвичай домовик спить рівно до того часу, коли вже весна повністю вступить у свої права.

Популярні новини зараз
Нові правила військового обліку: українців штрафуватимуть без їхнього відома Гороскоп на тиждень 6-12 травня для всіх знаків Зодіаку: труднощі Близнюків, союзники Скорпіона та успіхи Риб Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Прихід весни знаменувався днем весняного рівнодення, і до 1 квітня були дні зустрічі весни. Вважалося, що саме в цей день весна приходила остаточно і безповоротно, і головний дух-хранитель вогнища домовик повинен прокинутися, щоб навести порядок у домі.

Дарина Брудна

В цей день православні віруючі вшановують пам'ять двох християнських святих — Хрисанфа і Дарії Римських, що жили в 3 столітті. Дарину прозвали Брудною, тому що до цього дня вже активно тануть сніги. Весняні води заливають поля, двори, дороги — і скрізь стає дуже брудно й сиро. З цього приводу в народі говорили: «Дарина ополонки обгидила».

мучениця Дарія Римська

Дівчатам рекомендується на Дарину Брудну влаштовувати якомога більше розіграшів. Вважається, чим краще вона впорається, тим менше її буде обманювати майбутній чоловік. Також у цей день люди спостерігали за погодою. Яка погода в цей день — така і 1 жовтня.

Іменини в цей день

Дарина, Дмитро, Іван, Інокентій, Софія, Світлана, Григорій, Платон.