В. о Міністра охорони Здоров'я Уляна Супрун, чиї поради вже перетворилися на мем, підняла тему здорового харчування. За словами чиновниці, багато людей зараз вважають, що харчуватися з користю для організму - це дуже дорого. Але глава МОЗ поспішила розвіяти цей міф. Супрун придумала, як забезпечити організм корисними вітамінами, а також мікро - і макроелементами, щоб це не вдарило по гаманцю.

Супрун дала українцям поради зі здорового харчування

Уляна Супрун перерахувала продукти для здорового харчування, їх корисні властивості і приблизні ціни.
● Морква - це джерело про-вітаміну А, необхідного для зору, імунітету і краси шкіри. Її можна їсти сирою, запікати, тушкувати, додавати до каш, супів, солодкої і несолодкої випічки. Вартість моркви - до 15 грн/кг.
● Буряк - джерело бетаїну, який потрібен для правильного обміну жирів. "Любить" горіхи, чорнослив і яблука, її можна випікати, готувати на пару і вичавити з неї сік. Вартість - до 15 грн/кг.
● Кольрабі: соковите джерело клітковини і вітаміну С, яке коштує до 30 грн/кг. Чудово поєднується з морквою, яблуками і сметаною.
Що таке правильна їжа та з чим її їдять
● Коренеплоди селеру і пастернак радують вмістом клітковини, інуліну, смаком і ціною (25 і 45 грн/кг).
● Цибуля, в тому числі порей і зелена (від 10 грн/кг), корисна для печінки.
● Гарбуз. При ціні 15-20 грн/кг ми отримуємо каротиноїди, насіння і соковиту серединку, з якої можна робити супи, каші, млинці, запіканки і печиво.
● Капуста багата кальцієм, який добре засвоюється. Квашена капуста містить ще й молочну кислоту (пребіотик) і молочнокислі бактерії (пробіотик). Ціна - 10-20 грн/кг.
За словами керівника медичного, м'ясо краще вибирати в первісному вигляді, не перероблена, як ковбаси чи сосиски. Чим менше перероблений продукт, тим менша вартість і велика поживна цінність. А рибу досить їсти двічі на тиждень.
Супрун знає, як харчуватися, щоб не розоритися
"Споживання саме риби, а не добавок, знижує ризик деменції, серцево-судинних хвороб і хронічного запалення. Одна велика порція риби обійдеться вам 30-50 гривень - це порівнянно з пачкою сигарет і кави, ось тільки сигарети здоров'я не додадуть", - додала Супрун.
Вона вважає, що краще вибирати не лосося, а скумбрію і хек, в яких менше свинцю і миш'яку.

Популярні новини зараз
Українців попередили про "важкі" платіжки за світло У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося Фанати засудили Могилевську за заохочення доньки: "Не зробили висновків..." Готуйте свої гаманці: українцям з 1 липня збільшать виплати, кому пощастить
Показати ще