Про Василя Голобородька з фільму "Слуга народу" сьогодні знає вся Україна. Саме цього персонажа українці сьогодні уявляють на посту президента і віддають свої голоси за Володимира Зеленського, який втілив образ простого сільського вчителя, що пішов у політику і дійшов до найвищого поста в країні.

Однак, справжній Василь Голобородько - це видатний український поет-шістдесятник з Луганська. Письменниця Оксана Забужко пропонувала висунути його на Нобелівську премію з літератури.

Твори Василя Голобородька перекладені майже всіма європейськими мовами.
До війни поет жив у Луганську. Через вторгнення Росії він був вимушений переїхати до Ірпеня, де мешкає в будинку творчості в поганих побутових умовах - у його помешкання немає ні кухні, ні ванни. Та навіть звідси поета можуть невдовзі виселити.

"Викрали моє ім'я (Не штани ж, можна й без нього жити) І тепер мене звуть той у кого ім'я викрадено", - цитує Голобородько свій вірш в інтерв'ю ВВС.

І хоча вірш був написаний ще 1966 року, він виявився пророчим - ім'я у поета дійсно вкрали.

Василь Голобородько розповів, що актор "Кварталу 95" Євген Кошовий використовував його прізвище, ще коли грав у КВК у Луганську. "Зеленського вони, мабуть, ще й не знали, а прізвище Голобородько вже розігрувалося. Я не знаю, чому", – сказав Голобородько.

Поет додав, що не хоче, щоб його прізвище ототожнювали із Зеленським.

"Наступний президент Голобородько чи Зеленський? Якщо Голобородько, то нормально. А коли Зеленський, то проблеми", – заявив поет.
Василь Голобородько. Справжній

А ви знаєте, хто такий Василь Голобородько? В сенсі - справжній?

Geplaatst door BBC News Ukrainian op Maandag 8 april 2019