В Україні є всі можливості вже в цьому році почати виплачувати 13-ту пенсію - уряд вже готує розрахунки.

Віце-прем'єр-міністр Павло Розенко заявив, що в Україні можуть реалізувати ініціативу діючого президента Петра Порошенка щодо постійної виплати 13-ї пенсії. Про це повідомляє прес-служба Мінсоцполітики в Facebook.

Завдяки березневому перерахунку пенсій збільшився середній розмір виплат з 2,6 до 3 тис. грн. Підвищення торкнулося більшості пенсіонерів, але далеко не всіх. Так, близько 2 млн українців з повним стажем, замість підвищення виплати щомісяця, отримали разову виплату двома порціями по 1,2 тис. грн.

Гроші на ці виплати отримали завдяки надходженню до бюджету від розмитнення "євроблях", проте глобально проблему це не вирішило. Після реформи при розрахунку пенсії зменшили роль стажу, в результаті майже 2 млн українців, які відпрацювали 30-35 років, все одно мають малу пенсію, близьку до мінімальної - приблизно 1,5 тис. грн.

Чиновники вже кілька тижнів обговорюють варіант вирішення цієї проблеми- 13-у пенсію. В уряді вже підраховують, скільки це буде коштувати і чи є на це гроші.

А нещодавно віце-прем'єр Павло Розенко повідомив, що в країні є всі можливості реалізувати 13-ту пенсію, починаючи з цього року.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

"Її отримуватимуть люди, які мають великий страховий стаж, але невисоку пенсію ... Уряд зараз працює над реалізацією цієї ініціативи, ми проводимо відповідні розрахунки", - повідомив політик.

Хто скільки може отримати і чи вистачить грошей

Якщо виплату затвердять, то в кінці року близько 2 млн українців зможуть отримати разову виплату в сумі від 1,5 тис. грн. З бюджету на ці цілі доведеться викласти близько 3 млрд грн.

Додаткові 3 млрд грн понад вже затвердженого бюджету можуть з'явитися. Але для цього потрібно, щоб темпи зростання зарплат випереджали плановий, щоб рівень тіньової зайнятості скоротився. Також можливий варіант вирішення проблеми - підвищення мінімальної зарплати. Це дозволило б збільшити надходження до Пенсійного фонду і отримати додатковий ресурс для 13-й пенсії.

Також варто враховувати, що протягом року середня зарплата може збільшитися приблизно на 20%, а з нею виростуть і відрахування.

Остаточно розрахувати, чи вистачить додаткового ресурсу на 13-ту пенсію, можна буде або після того, як знайдеться додаткове джерело фінансування (як з "євробляхамі"), або ж ближче до другої половини 2019 року, коли за показниками надходжень ЄСВ вже можна буде зробити висновок, чи достатньо коштів.

До слова, поки в Україні вважають, чи вистачить коштів, в Польщі вже прийняли рішення виплатити всім пенсіонерам по 200 євро "13-ї пенсії".

Нагадаємо, в Україні перерахували пенсії

Як повідомляв портал Знай.ua, в Україні вперше пройшла автоматична індексація пенсій.

Також Знай.ua писав, військовим урізали пенсії: скільки платитимуть у 2019 році