Вербна неділя відзначається напередодні Великодня. Оскільки це перехідною церковне свято, дата його святкування щороку змінюється.

Про це повідомляють ЗМІ.

У поточному році Великдень ми відзначаємо 28 квітня, тобто Вербну неділю припадає на 21 квітня.

Вербна неділя 2019: традиції свята 21 квітня

МАбуть, найпоширенішою традицією на Вербну неділю можна вважати удари вербою, після її попереднього освячення у церкві. Ще з давніх давен люди після церкви били один одного гілочками і промовляли "Верба хлест, бий до сліз. Не я б'ю, верба б'є. Будь здоровий, як верба".

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Вербна неділя
Вербна неділя

Крім того відомо, що у народі вважали, що освячена верба має особливі очисні сили і здатна врятувати худобу від псування, хвороб і простою.

Вербна неділя 2018: прикмети і приказки дня

Зазвичай у Вербний тиждень влаштовували вербові базари, де продавались різні дитячі іграшки, книги та солодощі. При цьому до пучку належало прив'язувати паперового ангелика, якого називали "вербний херувим".

Крім того, з вербою пов'язано багато приказок і прикмет: "На напередодні Вербної неділі Св. Лазар за вербою лазив", "Худобу виганяють в поле в перший раз вербою з Вербної неділі", "Якщо вербна тиждень вітряна, з ранками, то яри гарні будуть "," На Вербної мороз - ярі хліба хороші будуть "," верба бездоріжжя веде, жене з річки останній лід "," Не верба б'є, а старий гріх ".

Вербна неділя 2019: чому саме верба

У народі ще з давніх часів верба уособлювала весну та нове життя. Крім того, вербові гілки називають "гілками чесноти": вони метафорично тягнуться до неба.

Вербна неділя
Вербна неділя

Такж у Старому Завіті говориться про те, що у храм люди повинні приносити молоді гілочки верби. Її освячують в суботу на Всенощном недосипанні. Після цього, вербу несуть додому і ставлять у воду.

З Вербної неділі починається остання Страсний тиждень посту. У цей день прийнято вітати один одного, відвідувати служби і святити гілочки верби. Вони символізують пальмові гілки, якими вітали вхід Ісуса в Єрусалим напередодні його розп'яття. Вважається, що гілки верби захистять будинок від пожеж і повеней, а його господарів - від хвороб, бідності і негараздів.

У цей день не можна працювати: прибирати, готувати, шити.

Відмовтеся від активних розваг, а також вживання алкоголю (можна дозволити собі трохи вина).

Нагадаємо, у неділю, 21 квітня, католики відзначають найважливіше свято - Великдень. Відомо, що його святкували ще під час язичниства, однак, після народження Христа він знайшов особливий сенс.

Як повідомляв "Знай.ua", стихія повністю зіпсує українцям світле свято Великодня.

Також "Знай.ua" писав, що що потрібно обов'язково зробити на Великдень.

Розвернути Україну в бік Росії неможливо - Гладких про вибори і масовий психоз