В день вирішального голосування на президентських виборах американські спостерігачі з Міжнародного республіканського інституту США знаходилися біля ДВК 800965 в центрі Києва ще до його відкриття, про що пише Голос Америки.

Для конгресмена Джона Шимкуса це перші вибори в Україні, а колишній помічник держсекратаря США Девід Креймер спостерігав за їх проведенням вже не один раз. Конгресмен зазначив: "Наша місія проста і зрозуміла. Ми спостерігаємо весь день. Дивимося, як все організовано на дільницях. А завтра оприлюднимо висновки". Він додав: "Українці, безумовно, вміють проводити вибори. Перший тур отримав позитивні відгуки. Раніше в Україні бували і проблематичні кампанії. Але я переконаний, що Україна здатна проводити вибори, що відповідають стандартам".

Девід Креймер

Стівен Нікс, який брав участь при проведенні першого туру голосування, сказав: "Ми стежимо, як відкрили ділянки, як йде процес голосування. Завтра ми проведемо прес-конференцію, оприлюднимо звіт з нашими висновками і, ймовірно, дамо якісь рекомендації".

Стівен Нікс

Популярні новини зараз
ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Функції спостерігачів чітко розподілені: питання членам комісій ставити можна, а от втручатися в процес - не можна.

Голова ДВК Тетяна Червятюк заявила: "Вони цікавляться, скільки у нас людей, скільки голосуючих на дому, скільки жінок в комісії, або голова і секретар жінки. Це їх дуже цікавить ".

Тетяна Червятюк

Конгресмен Шимкус зазначив, що подібних виборчих скриньок у штаті Іллінойс, де він проживає, немає. Він зазначив: "У нас немає таких прозорих скриньок. А тут бюлетень падає, і все видно. Це така справжня, буквальне прозорість".

Те, що на обох турах голосування відсутні російські спостерігачі, американці вважають закономірним: "Як на мене, то це нормально, - зазначив Девід Креймер. - Росія воює проти України. І не Україна почала цю війну. Було б дивно мати тут спостерігачами людей з країни, яка вас атакувала. Є багато спостерігачів з інших країн-членів ОБСЄ".

У центрі Києва на іншій ділянці за голосуванням стежать батько і син Футей - посланці від української діаспори Америки. Вони спостерігачі зі стажем, відвідують кожні вибори в Україні і відзначили, що ці організовані краще.

Глава наглядової місії Українського конгресового комітету Америки Андрій Футей підкреслив: "Ми вже на відкритті з семи ранку. Можу сказати, що все добре організовано, спокійно. Процес дуже скоро проходить. Виборці, які приходять, витрачають менше однієї хвилини. Беруть бюлетені і йдуть голосують". Богдан Футей поділився враженнями: "Сьогодні те, що я бачу - кожен знає, що повинен робити, знає свою функцію. Люди працюють в комісіях дуже ефективно. "

Андрій Футей

Загалом ЦВК зареєструвала дві з половиною тисячі іноземних спостерігачів, які стежать за голосуванням по всій країні.

Нагадаємо, раніше наголошувалося, що штаб "Зе!Команди" вже святкує перемогу кандидата в президенти Володимира Зеленського у другому турі виборів президента України.

Як повідомляв портал "Знай.uа": в очікуванні результатів екзит-полів атмосфера у штабі діючого гаранта вельми "сумна".

Також "Знай.uа" писав, що команда кандидата в президенти України Володимира Зеленського заявила про більш тисячі порушень на виборчих дільницях.